Hon väckte Bergmans musikintresse

Kom i stämning inför ”Höstsonaten”. Guy Dammann, skribent för Times Literary Supplement, Financial Times, Guardian, Spectator och SvD tipsar om klassisk musik.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det var Ingmar Bergmans fjärde fru, konsertpianisten Käbi Laretei, som egentligen väckte regissörens intresse för musik. Det är hennes fingrar som hörs på Evas piano i ”Höstsonaten”, och hennes tolkning av Chopin – ”känslostark men inte känslosam” – som Charlotte förklarar i scenen. Preludium i a-moll är givetvis med på denna skiva från 1978.

Det är nog i filmen ”Såsom en spegel” från 1961 som man först kan upptäcka Lareteis inflytande på Bergman; hur sarabanden från Bachs cellosvit i d-moll inte bara bidrar till den melankoliska atmosfären, utan binder ihop filmens hela narrativ. Framförandet i filmen spelades in av Erling Bløndal Bengtsson, en underbar men underskattad cellist som brukade hålla sig i form genom att spela en av Bachs sex sviter varje dag – och Piattis tolv listiga ”Caprices” på söndagarna – här är en inspelning från 2006.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons