Annons

Gustav III: demokrat, enväldig – mittemellan?

Gustav III
Gustav III Foto: Rights Managed / TT NYHETSBYRÅN

Huruvida en kung rent historiskt ska betraktas som enväldig beror på hur vi definierar begreppet envälde och monarki. Kungens makt var generellt stor, men upplysningstidens idéer om maktdelning gjorde att makten innehöll inskränkningar i varierande grad.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Fråga: ”Det talas ofta om det ’gustavianska enväldet’, men samtidigt brukar det konstateras att Gustav III inte alls var lika mäktig som Karl XI och Karl XII varit i det ’karolinska enväldet’. Vad är sant? Var Gustav III diktator eller en konstitutionell monark?”

Dick Harrison: Svaret är beroende av hur vi definierar envälde och konstitutionell monarki, men dessutom måste vi skilja mellan tre perioder i kungens verksamhet: 1771–1772, 1772–1789 och 1789–1792. Under kungens första regeringsår var han lika svag som de båda företrädarna, det vill säga en konstitutionell monark som arbetade efter frihetstidens spelregler. Under sina sista tre år, efter att ha trumfat igenom förenings- och säkerhetsakten, var Gustav III i allt väsentligt en enväldig kung, låt vara med vissa inskränkningar. Det verkligt intressanta blir hur man definierar huvuddelen av regeringstiden, från 1772 års statskupp till 1789.

Annons
Annons
Annons