Gustav Fridolin (MP): ”Barn vet mest om miljön”

SvD Junior har träffat partiledarna inför valet. Här blir Miljöpartiets Gustav Fridolin intervjuad av Edith och Stella – om miljö, källkritik och sin sjuka mamma.

Under strecket
Publicerad
Efter reklamen visas:
Junior intervjuar Fridolin

Edith: Vilket parti är er största konkurrent i ­valet?

– Vi och Sverigedemokraterna har helt olika uppfattningar om vad som är ett bra samhälle. Men det parti vi oftast möter i debatt är Moderaterna. De strävar efter att bilda en regering som jag är orolig skulle innebära stora nedskärningar för miljön.

Edith: Vad är det mest omiljö­vänliga du gjort?

– I det här jobbet flyger man till en del möten och det slår hårt mot miljön.

Stella: Vad kan jag som barn göra för att vara mer rädd om naturen?

– Barn gör väldigt mycket för ­naturen. De vet mest om miljöproblem och påtalar det för alla runt omkring. De är ofta lite av miljövakter i familjen och det ­behövs. Men det är farligt om miljöproblem bara är en persons ångest. Vi måste göra saker tillsammans.

Stella: Hur har skolan ­förändrats sedan du var elev?

– I dag ställs helt andra krav på kunskaper tidigt. När jag gick i skolan var till exempel källkritik mer aktuellt för den som studerade på universitet. I dag behöver var och en av er som har en smartphone tänka källkritiskt.

Edith: Vi båda har varit med om att personer i vår närhet blivit sjuka. Vi vet att du varit med om det också när du var ung. Kan du berätta?

– När jag växte upp blev min mamma svårt sjuk och låg på sjukhus en ganska lång tid. Då ställs saker på sin spets och man får erfarenheter som man inte bett om. Det har format mig som vuxen och gett mig en männi­skosyn som jag är glad att jag har.

Stella: Har du något råd till barn som drabbas av att ­någon i familjen blir sjuk?

– Mycket när man är barn handlar om ”sedan”. Man pluggar för att komma in på en utbildning för att sedan få ett svar på frågan ”vad ska du bli när du blir stor?”. När någon är sjuk så är det här och nu. Om man kan vara i det, kan man få de bra stunderna med den som man älskar och som är sjuk.

Annons
Annons
Annons
Annons