Annons

Gustaf sålde lyxgrisarna – blev vegansk frontfigur

En dag klarade han inte att döda djuren längre. Gustaf Söderfeldt hade stolt slaktat sina Linderödsgrisar och sålt det fina köttet, med perfekt fetthalt, till Michelinkrogen Frantzén i Stockholm. Men glädjen försvann. Nu har Åmmebergsbonden blivit frontfigur för veganskt jordbruk.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Om någon hade gett mig en miljon kronor för att skaffa grisar igen skulle jag ändå inte göra det”, säger Gustaf Söderfeldt.

Foto: Simon Rehnström Bild 1 av 7

”Jag höll på att förstöra mitt liv, kände att jag var tvungen att lämna staden. Vad jag än gjorde så ledde det mig i en riktning som jag inte ville fullfölja”, berättar Gustaf Söderfeldt.

Foto: Simon Rehnström Bild 2 av 7

Gustaf Söderfeldt är kritisk till uppfödningen av grisar, kycklingar och höns, som äter sådant som människor kan äta. Men han ger samtidigt en känga åt veganrörelsen.

Foto: Simon Rehnström Bild 3 av 7

”Jag insåg att veganerna ville samma sak som jag, att djuren ska ha det bra. Men de tänkte ett steg längre. Om man verkligen bryr sig om djuren föder man inte upp dem alls.”

Foto: Simon Rehnström Bild 4 av 7

Behovet att fosfor i konstgödsel bekymrar Gustaf Söderholm som vill vara en medveten veganbonde. Fosforn utvinns ur fosfatmalm i gruvor som är koncentrerade till ett fåtal länder i världen, och dessa fyndigheter kommer på sikt att sina. Inom ekologiskt jordbruk kommer fosforn huvudsakligen från stallgödsel och olika gödningsmedel tillverkade från slakteriavfall, vilket förstås är otänkbart för en veganbonde som inte vill stötta djurindustrin.

Foto: Simon Rehnström Bild 5 av 7

Gustaf Söderfeldt odlar mangold, gurka, morötter, grönkål, vitkål, lök, vaxbönor, rödbetor, vitlök, solrosor, potatis, broccoli, sockerärtor och sallad, med mera. Han saknar inte djuren.

Foto: Simon Rehnström Bild 6 av 7

I ett hållbart veganskt jordbruk ska den biologiska mångfalden ska bevaras. Det är svårt utan betande djur. Gustaf Söderfeldt uttrycker ödmjukhet inför utmaningen.

Foto: Simon Rehnström Bild 7 av 7

”Om någon hade gett mig en miljon kronor för att skaffa grisar igen skulle jag ändå inte göra det”, säger Gustaf Söderfeldt.

Foto: Simon Rehnström Bild 1 av 1
”Om någon hade gett mig en miljon kronor för att skaffa grisar igen skulle jag ändå inte göra det”, säger Gustaf Söderfeldt.
”Om någon hade gett mig en miljon kronor för att skaffa grisar igen skulle jag ändå inte göra det”, säger Gustaf Söderfeldt. Foto: Simon Rehnström

Vi traskar runt det egenbyggda växthuset där tomatplantorna snart ska i jorden, och jag försöker förstå vad som hände, både med Gustaf och de håriga, robusta utegrisarna. Nu hörs inga grymtningar. Inga trynen bökar efter mask och rötter. Men jorden och Gustaf finns kvar.

Annons
Annons
Annons