Annons

Grönsakstoppen: de bästa – och mest meningslösa

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Två grönsaker är överlägsna segrare när SvD:s näringsfysiolog rankar 14 favoriter efter näringsinnehåll. I botten av listan finns några storsäljare som är så fattiga på nyttigheter att de snarare är att betrakta som dekoration än näringskälla.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Källa: Livsmedelsverket Grafik: Thomas Molén

Forskningen är tydlig: vi borde äta mer grönsaker, av såväl hälso- som miljöskäl. Trots att grönsakskonsumtionen i Sverige faktiskt ökar är det bara två av tio vuxna som kommer upp i rekommendationen om minst 500 gram frukt och grönsaker per dag, enligt den senaste rikstäckande undersökningen av svenskarnas kostvanor (Riksmaten 2010–11, Livsmedelsverket).

Kvinnor har i genomsnitt ett högre intag av grönsaker än män (170 gram per person och dag, jämfört med 156 gram) och konsumtionen är generellt högre i hushåll med hög inkomst och eftergymnasial utbildning.

Annons
Annons
Annons