Annons
Recension

ÅterGunnel Mauritzon - Åter

Publicerad

Sångerskan Gunnel Mauritzson tycker om att bjuda in till döda svenska poeters sällskap. På förra årets cd med trion Nåra var det texter av Heidenstam. I återkomsten med egen ensemble har hon hämtat från Heidenstam igen men också från Snoilsky och Levertin.
Blåsa liv i gammal svensk lyrik till svenska folklåtar, mera sånt! Med musik till håller plötsligt bortglömda texter. Mauritzson tillhör utan tvekan de ledande bland landets folksångerskor. Hon har ett tilltalande sätt att binda tonerna och garnera sången med drillar.
Bäst är hon i slängpolskerytmen där det kan svänga ordentligt. Men så nöjer sig Mauritzson bara med det bästa i musikerväg: Roger Tallroth från Väsen, Hans Kennermark från Bäsk m fl.
De flesta var med på Mauritzons skiva med musik av Lars Gullin. Det finns också jazzinfluenser i gruppens spel. Men svårt har jag för de lite flummiga mellanspel, hämtade från den moderna jazzen, som bryter upp vers/repris-mallen. Folkmusiker, bliv vid din läst! Det där gör jazzmusiker mycket bättre.

Peo Österholm

Annons
Annons
Annons