Gunnebo - ingen blyg nykomling

Idag tisdag var det börsdebut för Gunnebo Industrier som har knoppats av från Gunnebo AB. Men det är ingen blyg nykomling som får en egen aktie. Det gamla bruksföretaget börsnoterades redan 1903.

Under strecket
Publicerad
Annons

Gunnebo Industrier har delats ut till Gunnebos AB:s aktieägare, skattefritt enligt Lex Asea. Bruket i Gunnebo är nu redo att stå på egna ben på börsen. Gunnebo Industrier grundades 1764 för att tillverka spik åt skeppsbyggare Hultman, och under 1800-talet togs det över av tyska ägare. 1903 börsintroducerades företaget och blev ett traditionellt bruksföretag. Det köptes loss från börsen 1988 och blev 1995 en division i Gunnebo AB som tillverkar säkerhetsprodukter. Och under tisdagen var det alltså dags för återinträde, på börsens O-lista.

Gunnebo Industrier har varit lite av en främmande fågel i Gunnebo AB. Gunnebo Industrier tillverkar system för tunga lyft, spik, skruvar, kedjor och kätting. Nyligen köptes Tranåsföretaget Telesteps AB som tillverkar teleskopiska stegar, ett steg mot mer breddad verksamhet i det gamla bruksföretaget.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons