Annons

Hökmark: Ryska operationer riktas mot Sverige

Vladimir Putin i en RT-intervju. Tv-kanalen fungerar som Kremlregimens internationella propagandaverktyg.
Vladimir Putin i en RT-intervju. Tv-kanalen fungerar som Kremlregimens internationella propagandaverktyg. Foto: Yuri Kochetkov/AP

Svenska medier behöver utbildning och övning i hur man möter desinformation och propaganda. Framförallt måste man ha integriteten, förmågan och verktygen att ta ett eget ansvar, skriver den moderate Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark.

Under strecket
Publicerad

I rysk militär strategi är informationskrigföring, desinformation och påverkansoperationer en naturlig del av krigföringen som sådan och nära förenad med väpnade insatser. Genom desinformation och genom att aktivera grupper med en liknande agenda för den ryska regimen propaganda och desinformation vidare. Syftet är att så splittring, påverka motståndarens försvarsvilja och att underlätta för militära operationer.

Demonstrationer, cyberkrigföring och aktiviteter för att visa misstro mot svenskt försvar och offentliga myndigheter är därför en självklar del av varje militär planering mot Sverige och andra länder liksom i varje övning av militära angrepp.

Annons
Annons
Annons