Annons

Gunnar Hökmark: Peter Hultqvist tar inte sitt ansvar

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) lever i en alternativ verklighet, skriver Gunnar Hökmark (M).
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) lever i en alternativ verklighet, skriver Gunnar Hökmark (M). Foto: Maja Suslin/TT

Sveriges försvar behöver en engångsfinansering för att återhämta förlorad materiell förmåga och för att komma ikapp de investeringar vi behöver i moderna vapensystem. Fyrtio miljarder skulle kunna kompensera för nära 15 års försummelse, skriver Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M).

Under strecket
Publicerad

Inför 2004 års försvarsbeslut blev det en plötslig sanning att väpnade angrepp mot Sverige kunde uteslutas för överskådlig framtid. Det var en ohistorisk och felaktig slutsats i en tid då många hyste hopp om den eviga freden. Ohistorisk eftersom historien har lärt oss att inget kan uteslutas, att världen ständigt förändras och med den säkerhets- och försvarspolitiska utmaningar. Felaktig eftersom Ryssland redan då hade påbörjat en utveckling mot revanschism och ökad aggression mot sitt närområde.

I stället för att fortsätta en demokratisering och en orientering mot Europa hade Putin redan påbörjat en strategiskt utformad upprustning, en energipolitik med syfte att öka politisk makt över andra och ett raserande av rättsstat och demokrati. I stället för en fortsatt orientering mot Europa fick vi en gradvis demonisering av väst. Så såg det ut redan 2004. I 2004 års försvarsberedning var jag tyvärr den ende som inte ville avfärda framtida framväxande hot och som såg betydande risker med utvecklingen i Ryssland.

Annons
Annons
Annons