Annons
X
Annons
X

Gunna Grähs undrar vart det offentliga torget tog vägen

– Det är starkt fokus på det inre, massvis med resor, men mest inåt. Det handlar om skilsmässor, mormor är död, är mamma tokig eller inte? Det kan vara stort krångel, men det skildras från golvet där hemma. Från min egna barnböcker minns jag äventyr och resor ut i världen. Just nu saknar jag mångfalden, torget där människor rör sig och möts.
Det är lite som Insidan på DN, beskriver författaren och illustratören Gunna Grähs dagens bilderböcker. Eller som Idagsidan på SvD för den delen.
Varför blir det då så mycket böcker om känslor i hemmet? Gunna Grähs teori är att de flesta tecknare och författare skildrar det de begriper sig på.

– Då blir det en bilderboksvärld representativ för en vit medelklass.
Känslor menar hon är typiskt vit medelklass. Inte själva känslorna förstås, de ser lika ut över hela världen, men sättet att gräva i dem.

Men är inte känslor och hemmet ”verkligheten” för små barn?

Annons
X

– Nä, det tror jag inte. Barn umgås ju varje dag i den gemensamma röran på dagis. De är säkert mer vana
vid kollektiv gemenskap än många vuxna.
När Gunna Grähs väl retat sig på det myckna inåtvända, kom hon på att hon skulle göra en egen bokserie som motvikt. Nu är den snart klar, fyra titlar ska det bli om möten i det offentliga rummet. Snart kommer de två första ut, nästa höst ytterligare två.

– Jag älskar snälla människor och människor som håller sig med nyfikna hållningar. Jag ville göra något vardagligt, böcker om att bara träffas och så är det inte mer med det.
I den första av böckerna är det tidningsbudet Tutu från någonstans i Afrika som på en av sina utdelningsturer blir inbjuden på kaffe hos tant Kotla i hennes lägenhet. I den andra är det pojken Dino som hittar en gråtande Heikki på gården. Heikki har fastnat bland sina ölburkar och är ledsen för att han har glömt mata sin katt. Dino lånar nycklarna och går hem till hans lägenhet för att ge katten mat. Katten blir glad och det blir nog Heikki också.

För en del barn är det en mer än välbekant förortsmiljö som skildras i böckerna, med överfulla
sopsorteringsstationer och nerklottrade trapphus. För andra troligen något lika exotiskt som en rapport från Indien.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Ja, för ett barn i Djursholm kan det kanske bli en ny upplevelse, men jag tror inte att böckerna är svåra att förstå. Och även om flera av figurerna är vuxna, är de lite naiva. Det gör också att de blir begripliga för ett barn, tycker Gunna Grähs.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X