Annons
X
Annons
X

Gunilla von Platen – ett intensivt liv

Gunilla von Platen är entreprenören som alltid tyckt det varit jobbigt att vara annorlunda, men som till sist börjat gräva i sin familjs blodiga historia. Möt en kvinna som gör affärer på allt – och som aldrig kan låta bli att pruta.

Gunillas föräldrar fick nio barn, och syskonen Samuelsson har uppenbarligen drivkraft. Åtta av dem är entreprenörer. ”Mina syskon gör allt möjligt. En har ett fastighetsbolag, en är advokat och en är krögare. Det är väldigt praktiskt, vi har allt i familjen”, säger Gunilla von Platen.
Gunillas föräldrar fick nio barn, och syskonen Samuelsson har uppenbarligen drivkraft. Åtta av dem är entreprenörer. ”Mina syskon gör allt möjligt. En har ett fastighetsbolag, en är advokat och en är krögare. Det är väldigt praktiskt, vi har allt i familjen”, säger Gunilla von Platen. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Egentligen räcker den här artikeln inte till. Gunilla von Platens liv är så innehållsrikt, och hon själv så intensiv, att det finns material till en hel bok. Men vi gör ändå ett försök. Hon är känd från tv:s Draknästet, har varit Skandias klaraste lysande säljstjärna och startat flera egna bolag. Men framför allt har hon en fantastisk historia.

Den kvinna som sitter på andra sidan konferensbordet på fashionabla Strandvägen i Stockholm kom till världen som Günel Anip. Namnet är turkiskt, men det är inte Gunilla, även om hon nu råkar vara född i södra Turkiet. Hennes familj är syriansk, och som alla andra turkiska syrianer fick de sig ett turkiskt namn tilldelat. Men nog om det. Vi spolar bandet till den händelse som fick familjen Anip att lämna Turkiet.

– Jag har ett otroligt starkt minne från hur jag som 3-åring står och skriker hysteriskt. Mamma ligger i en blodpöl på golvet av en buss, och jag tror att hon ska dö, säger Gunilla von Platen, som länge inte hade en aning om vad det egentligen var hon mindes.

Annons
X

Vi befinner oss i byn Zaz. Morbrors dotter ska gifta sig och hela släkten är samlad. In rusar några beväpnade turkiska män som hade haft ögonen på den vackra flickan. Alla är knäpptysta när de säger att det inte blir något bröllop och att de ska ta med sig bruden – alla utom Gunillas mor som ställer sig upp mellan männen och bruden.

– Då skjuter de mamma, som faller ihop. Pappa insåg att de var tvungna att lämna Turkiet, eftersom ett allvarligt tabu brutits när en kvinna från den syrianska minoriteten satt sig upp mot en grupp män.

Gunillas far får snabbt en man att lova att köra dem till Tyskland där familjen hade släkt. Föräldrarna och de då sju barnen tränger sig in i minibussen och först framme i Västtyskland vågar de uppsöka ett sjukhus.

Så småningom övertygar några andra släktingar familjen att fortsätta till Sverige. Året är 1976 och de flyttar till Västra Frölunda, ett av Göteborgs alla miljonprogram. Det förhatliga efternamnet Anip byts ut mot Samuelsson efter farfar Samuel, och Günel blir Gunilla.

– Jag skämdes för att vi var annorlunda. Det blev en otroligt jobbig uppväxt, säger Gunilla och förklarar att kulturkrock bara är förnamnet. Hemma serverades hoummos, tabbouleh och andra orientaliska läckerheter – Gunilla drömde om köttbullar och Skogaholmslimpa. Och om att ha rakt ljust hår. Resultatet av just den senare drömmen blev att hon och systern tog strykjärnet för att göra de kraftiga svarta lockarna raka. Inte helt oväntat brändes håret av.

Vi hoppar över de jobbiga tonåren, där Gunilla gjorde allt för att revoltera mot hennes strängt traditionsbundna familj – det räcker att säga att hon inte fann sig i att sitta hemma och vänta på att bli gift – och går istället över till den 21-åriga unga kvinna som mot pappas vilja flyttar hemifrån och sover på sina kläder i en tom lägenhet. Några möbler hade hon inte. Det blir jobb på Skandia, där Gunilla Samuelsson snabbt upptäcks av sina chefer. Hon är en född säljare och sålde tio gånger mer än den som var näst bäst.

– Många sa att jag fuskade, men kunderna betalade och då blev de tysta. Sen fick jag uppdraget att bygga upp telemarketingavdelningen av Björn Wolrath som hade varit i USA och fått upp ögonen för något som inte fanns i Sverige på den tiden, säger Gunilla.

Inte helt oväntat blev det Skandias mest lönsamma säljorganisation. Men en viss kvinna vill ha nya utmaningar och säger upp sig. Målet är att starta eget. Med en miljon i startkapital, och ett lån på ytterligare sex, börjar hon ragga kunder. Ett möte med Carl-Henric Svanberg som då var vd på Assa Abloy resulterar i att han efter en halvtimmes säljsnack frågar ”men vad heter bolaget?”. En detalj Gunilla inte hade tänkt på.

Det fick namnet Xzakt kundrelation, och sysslar precis som namnet antyder med kundtjänst och service på telefon. Assa Abloy blev en av de första kunderna och mindre än ett decennium senare är Gunilla som då hunnit gifta sig von Platen, så förmögen att Sveriges Television erbjuder henne att vara med i TV-serien Draknästet som riskkapitalist. En serie som går ut på att låta en grupp investerare stödja eller förkasta oetablerade entreprenörer.

– För mig var det erkännande. Jag är kvinna och jag är invandrare. Jag tycker att det är viktigt att jag ställer upp och är glad om jag kan vara en förebild. Jag har faktiskt startat ett eget riskapitalbolag sedan dess.

Annons
Annons
X

Gunillas föräldrar fick nio barn, och syskonen Samuelsson har uppenbarligen drivkraft. Åtta av dem är entreprenörer. ”Mina syskon gör allt möjligt. En har ett fastighetsbolag, en är advokat och en är krögare. Det är väldigt praktiskt, vi har allt i familjen”, säger Gunilla von Platen.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X