Annons
X
Annons
X

Gunilla Carlsson försvarade bistånd till Afghanistan

Det blev många tuffa frågor om Sveriges närvaro i Afghanistan när biståndsminister Gunilla Carlsson intervjuades av Tomas Ramberg i Ekots lördagsintervju. Biståndsministern tycker att den militära närvaron är motiverad, och att den även ger understöd åt det svenska biståndet i landet.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

”VI FÅR INTE FÖRLORA RESPEKTEN FÖR DET AFGHANSKA FOLKET”

Som biståndsminister har Gunilla Carlsson riktat fokus på biståndspolitikens innehåll, och bland annat tryckt hårt på att understödjande av demokratiska krafter och bekämpande av korruption ska motivera ett svenskt bistånd. Hur väl rimmar det med det omfattande svenska biståndet till Afghanistan, när medlen till stor del kanaliseras genom den afghanska regimen, var en av de skarpa frågor som ställdes av Tomas Ramberg till Gunilla Carlsson i Ekots lördagsintervju. Och hur demokratisk är egentligen landets ledare Hamid Garzai? Gunilla Carlsson svarade med en motfråga.

– Alternativet - vad är det? Vi får inte förlora respekten för det afganska folket. Jag vill att biståndet inte ska ges på givarens villkor, och då får vi försöka välja att använda de kanaler som finns, och de som är minst korrupta. Biståndet ska inte fördelas som tidigare, då vi ofta kom på tillfälligt besök, sade Gunilla Carlsson, som berättade att hon hunnit besöka Afghanistan en gång under mandatperioden.

Hon fick också frågan om hur det svenska biståndet till Afghanistan harmonierar med den svenska militära närvaron i landet. Ramberg refererade till Svenska Afganistankommittén, vars ordförande Torbjörn Pettersson uttalat riskerna med de utländska trupperna, och beskrivit dem som ”alltför offensiva”, och att de snarare minskat än ökat möjligheten till bistånd.

Annons
X

Gunilla Carlsson håller dock inte med, utan tyckte att den militära närvaron och den civila uppbyggnaden av landet med hjälp av bistånd går hand i hand.

– Stabilitet och säkerhet är förutsättningen för att bekämpa fattigdomen, och det görs med hjälp av biståndet.

Gunilla Carlsson uttryckte förfäran över den nya repressiva lagstiftning mot homosexuella som förbereds i Uganda, som under lång tid varit ett svenskt biståndsland. Om lagförslaget går igenom kommer homosexualitet att kunna bestraffas med dödsstraff.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är förfärligt, särskilt som det här är ett förtryck som riktar sig mot en minoritet. Vi har haft kontakter med regeringen, och min statssekreterare har påtalat det. Det här är ett land som vi har långsiktiga relationer med, men det känns ganska hopplöst.

  Frågan är vad det kommer att betyda för möjligheten till fortsatt svenskt bistånd.

  – Det kommer att försvåras avsevärt. Vi kommer att överväga att dra ner på biståndet.

  Intervjun berörde också utnämnandet av nya EU-kommissionärer. Gunilla Carlsson sade sig inte vara besviken över att hon inte fick den eftertraktade svenska kommissionärsposten i Bryssel.

  – Det var mediernas spekulationer, var hennes egen tolkning till att hon nämndes som tänkbar kandidat.

  – Det var väldigt viktigt att Sverige fick en tung post, och att det blev Cecilia Malmström var klockrent för EU och mycket bra för Sverige.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X