Gunga i kyrkan

Monica Sand använder gungan för att bjuda in till oväntade möten. I Jakobs kyrka har man kunnat gunga sedan början av året. Magasin 3 ska ha också beröm för sitt sätt att presentera nya konstnärer för den svenska publiken. Maria Nepomucenos rep och pärlor har dock svårt att förmedla mening bortom prakten hos färg och form.

Under strecket
Publicerad
Annons

Under årets början har man i Jakobs kyrka kunnat gunga. Den enklaste av gungor hänger i 13 meter långa rep en bit från altaret och när man sätter sig på gungan händer något. Det mjuka meditativa pendlandet påverkar både kropp och psyke, inte minst inbjuder gungan i denna något oväntade miljö till nya möten. Det är just dessa möten och processer som konstnären Monika Sand undersöker i sin konst och forskning.

På Magasin 3 visar samtidigt den brasilianska konstnären Maria Nepomuceno en installation av hängmattor. Precis som Sand uttrycker Nepomuceno ett intresse för rörelsen i vaggandet. Men där Sand lyckas framkalla tankar kring nuet i relation till den historiska miljön och skapa en länk mellan kyrkans rum och gungans möjlighet att erbjuda en frihetskänsla, handlar Nepomucenos arbeten mer om färg och form.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons