Annons

Gulliksen: ”Inte en roman om mitt förra äktenskap”

Geir Gulliksen upplever inte att han som författare har nytta av att vara förläggare: ”Som författare har man större nytta av att kunna få läsa helt fritt. Men det handlar också om att skrivandet är så skört – jag börjar alltid från noll-”
Geir Gulliksen upplever inte att han som författare har nytta av att vara förläggare: ”Som författare har man större nytta av att kunna få läsa helt fritt. Men det handlar också om att skrivandet är så skört – jag börjar alltid från noll-” Foto: Baard Henriksen

Den norske författaren Geir Gulliksen har hyllats för sin roman "Berättelse om ett äktenskap". Men i Norge har boken också startat en litterär debatt om författarens ansvar, i tidningen Aftenposten. Gulliksens förra fru Marianne Bang Hansen skrev att hon känner sig "utlämnad" av romanen. "Det finns ingen etik som skyddar mitt privatliv", argumenterade hon.

Under strecket
TT
Publicerad

Boken handlar om ett äktenskaps upplösning och är berättad från hur mannen tänker sig hustruns perspektiv. "Vad hände med oss?" frågar han i inledningen och skildrar sedan hur kvinnan faller för en annan man.

I Morgenbladet försvarar Gulliksen sig med att det vore otänkbart för honom att skriva för att få sista ordet.

Annons
Annons
Annons