Annons

Guldregnet över villaägarna upphör

Bankekonomer och bostadsexperter räknar med små prisrörelser på bostadsmarknaden under 2010. Den låga räntan bidrar till att hålla uppe priserna, liksom fortsatt efterfrågan på bostäder i tillväxtregioner. Samtidigt verkar ökad arbetslöshet och stramare lånevillkor i motsatt riktning.

Under strecket
Publicerad

Claudia Wörmann, utredare på Mäklarsamfundet: Vad händer med bopriserna 2010? – Det beror på konjunkturen och hur riksbanken väljer att agera. Sedan finns demografiska faktorer. Vi har stora barnkullar som ska ut på bomarknaden och äldre som vill lämna villan. Jag tror på en svag uppgång på bostadsrätter och små rörelser på villapriserna. När kommer första räntehöjningen? – Det är osäkert. Jag är inte säker på att Riksbanken gör som de sagt.

Foto: FREDRIK HJERLING

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea: Vad händer med bopriserna 2010? – Det avgörande för bostadsmarknaden är vad som händer med räntan. Om Riksbanken håller fast vid en höjning i slutet av 2010 tror vi att priserna fortsätter upp. Arbetsmarknaden kommer att vara viktig för Riksbanken när de byter fot. När kommer första räntehöjningen? – Vi räknar med första höjning under våren, och i slutet av 2010 har vi en reporänta på 2 procent.

Foto: YVONNE ÅSELL

Tomas Pousette, chefsekonom på SBAB: Vad händer med bopriserna 2010? – Uppgången i år kommer inte att upprepas, utan farten på marknaden klingar av. Detta sker på grund av ränteuppgången i kombination med en ytterligare försämrad arbetsmarknad. När kommer första räntehöjningen? – Vi tror den kommer under tidig höst. Och i slutet av nästa år har vi en reporänta på 0,75 procent. Året därefter ligger den på 2,25 procent.

Foto: SBAB

Cecilia Hermansson, chefsekonom på Swedbank: Vad händer med bopriserna 2010? – Det finns flera faktorer som påver­kar, men tyngst väger räntan som även 2010 kommer att ligga på en extremt låg nivå. Det innebär att priserna kan gå svagt uppåt. När kommer första räntehöjningen? – Den kommer till hösten. I slutet av 2011 har räntan letat sig upp till 3 procent.

Foto: PÄR OLSSON

Claes Måhlén, chef för ränte- och valutaanalys på Handelsbanken: Vad händer med bopriserna 2010? – De fortsätter upp eftersom ­räntan är så låg. Man ska inte tro att priserna faller bara för att ­räntan höjs. Under 2006 och 2007 fortsatte de upp trots att räntan steg. När kommer första räntehöjningen? – Vi tror den kommer i juli och när året är slut är räntan 1,75 procent.

Foto: HANDELSBANKEN

– Det har regnat pengar över villa­ägarna under 2000-talet.

Det säger fastighetsprofessorn Stellan Lundström och konstaterar att de som ägt sitt boende har åtnjutit en rad fördelar under det senaste årtiondet. Räntan har ­varit låg, fastighetsskatten har ­tagits bort, lånevillkoren har varit generösa med amorteringsfria lån, högt tillåtna belåningsgrader och möjlighet till ränte­avdrag.

Annons
Annons
Annons