Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Kommentar

Patricia Hedelius: Guldregnet i Electrolux blev en monsun

Keith McLoughlins vd-tid har handlat mer om generösa vd-ersättningar än om viktiga företagsaffärer. Nivåerna borde få småaktieägare och institutioner att förfäras.

Electrolux stoppade affär med GE
[object Object]
Keith McLoughlin. Foto: All over press

**Få vd:ar i svenska **börsbolag har lyxen att vara skrivna på Grand Hotell och lika få får 45 miljoner i pensionsavsättning i klumpsumma för att ta vd-jobbet.

Ännu färre får sedan 17 miljoner kronor för att konsulta sitt gamla bolag efter att man slutat som mindre lyckad vd. Hittills är det bara McLoughlin som kryssat i samtliga boxar. Därför är McLoughlin och Electrolux styrelse, som strösslat aktieägarnas pengar över McLoughlin, unik i svenskt näringsliv – frågan är om det är en eftersträvansvärd merit.

Att McLoughlin lämnar är inte så förvånande med tanke på att Electrolux kanske viktigaste affär det senaste decenniet havererade med McLoughlin vid rodret i december. Samtidigt har han haft svårt att övertyga omvärlden om att lönsamhetslöftet är inom räckhåll. McLoughlin har som sagt varit en omskriven person under sin vd tid. Mer på grund av sin nästan absurt höga ersättning än sina insatser som vd.

Annons
X

**Förklaringen till hans **höga ersättning går att finna i att han är amerikan. Det är i alla fall så som styrelsen och de största ägarna med Investor i spetsen motiverat sin lönesättning – inte med hans prestationer med andra ord. Enligt en sammanställning som Dagens Industri gjort har McLoughlin fått drygt 150 miljoner kronor sedan 2011. Till det ska läggas hans ersättningar för 2015 som inte är kända än.

Det ultimata kvittot på lyx – Teppanyakihällarna i Elextrolux Home butiker är det många kunder som suktar efter, men själva toppgarnityret i Electrolux är i en helt annan klass när det gäller att sätta guldkant på tillvaron.

Att McLoughlin fick en "sign on pension" på 45 miljoner kronor då han tillträdde 2011 och att han under åren varit skriven på Grand Hotel bidrar till bilden av att McLoughlin men även Electrolux styrelse är extravaganta. Pengarna till McLoughlin, som styrelsen strösslat så frikostigt med, har aktieägarna snällt fått ställa upp med. Att största ägarna, Investor, hejar på betyder inte att övriga aktieägare är lika förtjusta över den märkliga generositeten.

McLoughlin avgår på egen begäran enligt pressmeddelandet från Electrolux. Vilket nog fått en och annan aktieägare att pusta ut med förhoppningen att miljonrullningen nu är över. Men de kommer bli besvikna.

Man kan ju tänka sig att det var i allas intresse att inte sparka McLoughlin. Det blir ju så trista rubriker i media då. Men därmed får han inte heller tolv månaders lön, motsvarande 10,2 miljoner kronor, vilket han skulle haft rätt till om han nu fått sparken.

McLoughlin blir dock inte lottlös. Det märkliga konsultavtalet som löper under ett år ger 17 miljoner kronor. Avtalet kan sedan förlängas om båda parter vill.

Frågan är om inte konsultavtalet som Electrolux styrelse med ordförande Ronny Leiten i spetsen satt upp bara är den senaste versionen av det traditionella fallskärmsavtalet. Speciellt framtagen för att en sparkad vd:ar både ska kunna äta kakan (officiellt säga upp sig själv) och ha den kvar (få en rejäl summa för sveda och värk men slippa rubriken att hen blev sparkad).

Tänk om Electrolux kunde vara lika progressivt i sin produktutveckling som bolagets styrelse har varit att belöna sin tidigare vd – då hade nog aktieägarna inte behövt oroa sig lika mycket över lönsamheten i Electrolux.

Annons

Keith McLoughlin.

Foto: All over press Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X