Annons
X
Annons
X

Guldregn över revisorer

Revisorer i KPMG har tjänat nära 40 miljoner kronor var de senaste tre åren utan att betala inkomstskatt. Totalt har de knappt 100 delägarna i KPMG plockat ut 600 miljoner kronor i utdelningar. Det visar en granskning som SvD Näringsliv gjort.

Carl Lindgren
Carl Lindgren Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Revisionsjättarna KPMG, PWC, Ernst & Young och Deloitte fortsätter att håva in stora pengar på sina uppdrag. Under det senaste året har de stora byråerna tillsammans gjort nära 3,6 miljarder kronor i vinst. I princip allt har delats ut - 3,4 miljarder kronor till de fåtal anställda som är delägare i firmorna.

SvD Näringsliv har tagit del av KPMG:s ägarlista. Här framkommer att 13 av KPMG:s revisorer har fått mellan 20-40 miljoner kronor vardera under den senaste treårsperioden. På listan återfinns bland andra Handelsbankens revisor Stefan Holmström och Nordeas revisor Hans Åkervall. Men allra mest har den före detta bolagstoppen gjort, och som fortfarande är verksamma i KPMG som konsulter.

Tidigare styrelseordföranden Carl Lindgren och före detta vd:arna Helene Willberg och Thomas Thiel har lyft nära 40 miljoner kronor var de senaste tre åren.

Annons
X

Eftersom pengarna delas ut undviker revisorerna att de beskattas som inkomst. Det innebär att revisorerna enbart betalar 20 procent i skatt istället för 55 procent. Utöver utdelningarna har revisorerna lön som beskattas som inkomst, men den är låg i sammanhanget - i snitt 500 000 kr per person och år.

Det har gått tre år sedan
SvD Näringslivs senaste stora granskning av revisionsbranschen, men den kritik som framfördes då mot branschens ovilja att betala inkomstskatt har haft liten effekt.

Revisorer som är delägare i ett av de större revisionsbolagen har mer i ersättning efter skatt än statsministern och betalar dessutom betydligt mindre i skatt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Revisorernas branschorganisation FAR:s generalsekreterare Dan Brännström har kommenterat ersättningarna så här:

  ”Min poäng är att varje revisor i verklig mening ska vara – och känna sig – självständig (inte oberoende) gentemot sina kunder. Då är även ersättningen (lön + ev utdelning) av betydelse”, skrev han i sin blogg för mindre än en vecka sedan.

  Att delägare i fåmansbolag på det här sättet utnyttjar skattelagstiftningen och undviker inkomstbeskattningen vill regeringen och finansminister Anders Borg ändra på genom hårdare krav i de så kallade 3:12 reglerna. Revisionsjättarna och deras branschorganisation FAR bedriver en hård kampanj för att få regeringen att ändra sig.

  Hur mycket en delägare tar ut i lön bestämmer hur mycket utdelning som kan pytsas ut. Efter kritikerstormen, inte bara från revisorer utan även advokatbyråer med flera, har regeringen lättat på kravet om löneuttag.

  Men hittills har Anders Borg kämpat hårt för att de som ska kunna få utdelning måste äga minst 4 procent i bolaget. Det skulle sätta stopp för revisionsbyråernas skatteplanering då majoriteten äger under 4 procent. Men revisorerna ger sig inte. FAR hotar med att medlemmarna sannolikt kommer att stycka upp sina byråer. Därmed skulle varje delägare få en större andel men i ett mindre bolag. Detta för att fortsätta undvika inkomstskatten.

  – Det innebär ett tak på 25 delägare vid lika ägande. I praktiken blir taket betydligt lägre eftersom det ofta finns ägare med lite större innehav, kanske blir taket snarare 12-15 delägare, säger Dan Brännström.

  Även om andra bolag använder sig av 3:12 reglerna så har de stora revisionsbyråernas delägare en unik möjlighet att skatteplanera. Advokatbyråer och riskkapitalbolag har ofta färre än åtta personer anställda per delägare, medan revisionsbyråerna har dubbelt så många. Löneunderlaget och därmed gränsen för vad som kan beskattas som inkomst av kapital ligger betydligt högre hos revisionsbyråerna.

  Vad kan du om de svenska finansjättarna?

  Ivar Kreuger – tändstickskungen quiz.svd.se Hagströmer/Qviberg – radarparet som föll quiz.svd.se Familjen Wallenberg – mäktigast i Sverige? quiz.svd.se
  Att kraschlanda med PWC blog.svd.se Att kraschlanda med KPMG blog.svd.se Katastrofanalys av Prosolviadom blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Carl Lindgren

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X