Annons
X
Annons
X

Guldläge att köpa sin första bostad

Nu går bostadsmarknaden mot högsäsong igen och utbudet är större än på länge. För den som ska köpa sin första bostad är det ett ypperligt tillfälle.

Foto: SCANPIX

Bostadsmarknaden har kommit igång igen och utbudet på bostadsrätter och villor är större än på länge efter en tid med en mer dämpad marknad. Enligt Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet, beror det på att hushållen känner sig tryggare.

För någon vecka sedan gick regeringen med finansminister Anders Borg i spetsen ut och sa att svensk ekonomi är mer motståndskraftig än vad regeringen tidigare trott. Det är en välkommen signal för bostadsmarknaden och har bidragit till att utbudet ökat.

• LÄS MER:
”Rekordutbud för köpare i storstäderna”

Annons
X

– Fastighetsaffärer är en stor investering för hushållen så folk vill gärna känna sig så trygga som möjligt när de gör den. Är man orolig för att ekonomin i omvärlden påverkar marknaden kanske man har väntat lite, säger Ingrid Eiken.

SCB:s boprisindikator visar att hushållen nu ser ljust på hur bostadsmarknaden kommer att utvecklas framöver. I Mäklarsamfundets senaste undersökning vittnar de tillfrågade mäklarna om att även köpintresset för bostäder är starkt.

Och läget på marknaden lämpar sig väl för den som går i köpetankar, allra bäst för den som ska köpa en bostad för första gången. Det stora utbudet ger goda möjligheter att hitta något bra och dessutom till ett bra pris. Som säljare kan det dock innebära att man kanske får lite mindre för sin bostad.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  • LÄS MER:
  ”Så utvecklades priserna under sommaren”

  – Det är ett så pass stort utbud att man som konsument har mycket att titta på innan man bestämmer sig. Är man ny på bostadsmarknaden och inte har något som man samtidigt måste sälja är det ett bra läge att ge sig in på marknaden nu, säger Ingrid Eiken.

  Mäklarstatistik som presenterades förra veckan visar att priset på bostadsrätter över riket som helhet har ökat med 3 procent på ett år. Villor har sjunkit med 1 procent. Malmö utgör undantaget där priserna i regionen har sjunkit med 6 procent för villor och 5 procent för bostadsrätter.

  Det stora utbudet har också en förklaring i att det tar längre tid för säljare och köpare att hitta varandra än det gjort tidigare. Genom införandet av bolånetaket och det allt vanligare kravet till hushållen att först sälja och sen köpa har dämpat takten på bostadsmarknaden.

  – Marknaden har inte vant sig vid det än. Många hittar fortfarande sin nya bostad först och går då till banken, som i sin tur vill att de ska sälja den bostad de äger. Det gör att processen tar längre tid, säger Ingrid Eiken.

  Att sommaren börjar gå mot höst innebär också att det är högsäsong för bostadsmarknaden. På sommaren brukar aktiviteten dra ned för att sedan komma igång igen i slutet av augusti.

  • LÄS MER:
  ”Bra äga bostad i storstäderna”

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X