X
Annons
X
Recension

I arbetets utkanter Guldkorn från Tranströmers skafferi

Tomas Tranströmer utanför Blå huset på Runmarö.
Tomas Tranströmer utanför Blå huset på Runmarö. Foto: Caj Westerberg

I en ny bok med material från köksskåpet på Stigbergsgatan samlas Tomas Tranströmers brev, anteckningar och privata bilder. Josefin Holmström njuter av en kärleksfull, vacker volym som bjuder läsaren att vandra bredvid poeten.

I arbetets utkanter. Det är en fin titel, men missvisande på något sätt. När man bläddrat och läst igenom denna ”blandbok” tillägnad Tomas Tranströmer, bestående av material från köksskåpet i hans lägenhet på Stigbergsgatan, får man snarare intrycket av att arbetet, det är överallt. Slutar en poet någonsin arbeta? Är inte varje akt, varje arbetstimme, omfamning, eftermiddag på bryggan del i det medvetande som så småningom filtrerar uttrycken och koncentrerar dem i en dikt? I ett inklippt citat ur en intervju i Folket i Bild från 1956 får Tranströmer frågan om vad han anser om åsikten att unga författare inte engagerar sig i samhällsproblemen. Svaret: ”Ja, det klagas. Men observera att man ropar ’ta ställning’ och inte ’sätt er in i problemet’.”

Hängivenheten till den långsamma tankeakten, till begrundandet och reflektionen, lyser igenom i Tranströmers poesi – liksom i den här boken. Under två år träffade redaktören Magnus Halldin Tomas Tranströmer och hans hustru Monica och valde ur de tranströmerska samlingarna. Resultatet är en kärleksfull volym som bjuder läsaren att vandra bredvid poeten, att förstå något av hans arbetssätt och tankevärld.

Sid 15: Tomas Tranströmer och hans morfar Carl Helmer Westerberg. Till höger ett brevkort från en mycket ung Tomas Tranströmer.

Foto: Privat Bild 1 av 5

Sid 46-47 ur boken.

Foto: K. Sivert Lindberg och privat Bild 2 av 5

Petrarcasprisutdelning i Asolo, Tomas Tranströmer med Lars Gustafsson 1987.

Foto: Privat Bild 3 av 5

Tomas Tranströmer i trädgården framför Blå huset, Runmarö.

Foto: Paula Tranströmer Bild 4 av 5

Tomas Tranströmer

Foto: Yanan Li Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X