Annons
X
Annons
X

Guldkantad ålderdom väntar

Det har stormat länge på börsen och ovädret drabbar hög som låg. Inte minst har många upptäckt hur deras pensionssparande rasat i värde. Men det finns några i näringslivstoppen som utrustats med ett regnställ utöver det vanliga. SvD Näringsliv har hittat börs-vd:arna som spelar i en helt egen liga.

SEB:s Annika Falkengren går i pension vid 60 års ålder och får en pension - förmånsbestämd och oantastlig som man uttrycker det i årsredovisningen - på 65 procent av lönen som 2011 var 7 miljoner kronor.
Pensionskostnader 2011: 6,7 miljoner kronor
Fast lön 2011: 7 miljoner kronor
SEB:s Annika Falkengren går i pension vid 60 års ålder och får en pension - förmånsbestämd och oantastlig som man uttrycker det i årsredovisningen - på 65 procent av lönen som 2011 var 7 miljoner kronor. Pensionskostnader 2011: 6,7 miljoner kronor Fast lön 2011: 7 miljoner kronor Foto: SCANPIX

Vi har alla fått lära oss, somliga den hårda vägen, att våra framtida pensioner påverkas att hur finansmarknaden utvecklas. Vi har också lärt oss att vi ska vara långsiktiga och något mer långsiktigt än pensionssparande finns ju inte. Många har därför satsat stenhårt på aktier och den som nu börjar närma sig pension med vetskapen om att en eskalerad eurokris kan få börsen att störtdyka har det ganska svettigt. Men, som man säger, det finns ju inga garantier.

Det är intressant att det är just i bankerna som de här avtalen är vanligast. Det rimmar illa med hur de tänker vad gäller kostnader och risk.
Peter Challis, utredare på Aktiespararna.

Eller finns det kanske det? SvD Näringsliv har gått igenom pensionsavtalen i börsens 50 största svenska bolag och hittat vd:arna med guldavtalen. Här har deras arbetsgivare låst in sig i enormt dyra pensionslöften som i vissa fall resulterat i årliga pensionsavsättningar på långt över 10 miljoner kronor.

Annons
X

Det här är en typ av avtal – så kallade förmånsbestämd pension – som de flesta börsbolag övergett för länge sedan just därför att de riskerar att bli hiskeligt dyra. Det normala är istället att arbetsgivaren betalar in en på förhand bestämd premie och den enskilde får sedan själv bestämma hur pengarna ska placeras. Arbetsgivaren har då inget ansvar utöver den betalda premien och det är den enskilde som tar smällen om börsen faller.

• LÄS OCKSÅ:
Därför måste du jobba två år extra

Vi har nu hittat sex vd:ar med pensioner som ingen börsorkan i världen rår på. Det är Tom Johnstone på SKF, Anders Nyrén på Industrivärden, Johan Malmquist på Getinge samt tre bank-vd:ar: Annika Falkengren på SEB, Christian Clausen på Nordea och Pär Boman på Handelsbanken. De har unika avtal som innebär att arbetsgivaren lovat dem en viss andel av lönen i pension, oavsett hur deras pensionssparande utvecklas. Faller börsen, ökar helt enkelt bolagets pensionsskuld till vd:n.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I takt med att finansmarknaden blir allt skakigare är det allt färre arbetsgivare som velat låsa in sig i avtal där man garanterar en viss pensionsnivå. Det är ingen slump att alla de sex vd:arna har suttit länge på sina poster – det är tveksamt om de hade fått samma fördelaktiga villkor om de tillträtt idag.

  Intresseorganisationen Aktiespararna har i åratal slagits för att den här typen av garanterade pensioner ska försvinna.

  – Vi tittade bland annat på Handelsbanken i samband med bolagsstämman i våras och kom fram till att banken hade pensionsåtaganden på 2,5 miljarder kronor utslaget på 79 höga chefer, säger Peter Challis som är utredare på Aktiespararna.

  Eftersom det är företaget som tar risken kan de här pensionslöftena innehålla obehagliga överraskningar, förklarar han.

  – Det kan handla om väldigt många miljoner kronor och det är intressant att se att det är just i bankerna som de här avtalen är vanligast. Det rimmar ju illa med hur banken normalt tänker vad gäller kostnader och risk, säger Peter Challis.

  – Vårt krav har varit att börsföretagen måste gå ifrån den här typen av avtal, det är inte acceptabelt när det far iväg på det här viset. Aktieägarna har inget att vinna på att man sluter sådana här avtal med höga chefer.

  Annons
  Annons
  X

  SEB:s Annika Falkengren går i pension vid 60 års ålder och får en pension - förmånsbestämd och oantastlig som man uttrycker det i årsredovisningen - på 65 procent av lönen som 2011 var 7 miljoner kronor. Pensionskostnader 2011: 6,7 miljoner kronor Fast lön 2011: 7 miljoner kronor

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 6

  Nordeas Christian Clausen går i pension vid 60 års ålder. Hans pension uppgår till 50 procent av pensionsgrundande lön livsvarigt. Pensionsgrundande lön är grundlönen som förra året var cirka 10,8 miljoner kronor. Han har en ovanlig konstruktion som som innebär att han själv tar över ansvaret för förvaltningen av pensionsbeloppet när han går i pension. Därefter har Nordea inte längre några förpliktelser vad gäller pensionen. Clausens pension betalas ut under loppet av minst fem år.

  Foto: ANNIKA AF KLERCKER Bild 2 av 6

  Industrivärdens Anders Nyrén går i pension vid 60 års ålder. Han är mellan 60 och 65 års ålder berättigad till en pension på 70 procent av genomsnittlig fast lön tre år före sextioårsdagen. Från 65 och framåt är det 60 procent av lönen. Vad genomsnittlig fast lön tre år före sextioårsdagen blir går inte att säga men att det blir mer än hans nuvarande lön kan man utgå ifrån (Anders Nyrén är 58 år gammal). Pensionskostnad 2011: 12,8 miljoner kronor Fast lön 2011: 9,2 miljoner kronor

  Foto: THERESE JAHNSON Bild 3 av 6

  Getinges Johan Malmquist går i pension vid 60 års ålder och mellan 60 och 65 års ålder kan han se fram emot en ersättning på 70 procent av grundlönen. Från 65 år och framåt är pensionen cirka 50 procent av grundlönen. Pensionskostnad 2011: 12,4 miljoner kronor. Fast lön 2011: 15,6 miljoner kronor

  Foto: SCANPIX Bild 4 av 6

  Handelsbankens Pär Boman går i pension vid 65 års ålder och intjänade utfästelser är, som det uttrycks i årsredovisningen, oantastliga. Han får så länge han lever cirka 65 procent av lönen vid pensionstidpunkten. Pensionskostnad 2011: 5,1 miljoner kronor. Fast lön 2011: 10,4 miljoner kronor

  Foto: ANNIKA AF KLERCKER Bild 5 av 6

  SKF:s Tom Johnstones går i pension vid 60 års ålder. Han har då rätt till en livslång garanterad pension på 40 procent av sin lön. Enligt beräkningen i årsredovisningen för 2011 betyder det 1 430 325 kronor per år. Utöver detta har Johnstone en vanlig så kallad premiebestämd pension. Pensionskostnad 2011: 5,4 miljoner kronor. Fast lön 2011: 10,5 miljoner kronor

  Foto: SCANPIX Bild 6 av 6
  Annons
  X
  Annons
  X