Annons

Per Högselius:Guldet släpper inte greppet om vårt begär

Guldpriset är uppe på rekordnivåer.
Guldpriset är uppe på rekordnivåer. Foto: Kamran Jebreili/TT

Visste du att din guldring kan innehålla rester av skatter som rövades från aztekriket? För samtidigt som fascinationen för guld har visat sig vara märkvärdigt konstant genom historien är metallen också en av de mest återvunna, enligt en ny bok om råvaran som just nu handlas för rekordpriser.

Under strecket
Publicerad

Den som till äventyrs följer utvecklingen på råvarumarknaderna har under sommaren kunnat åse hur priset på den ädlaste av naturens skatter – guld – letat sig upp på rekordnivåer. I augusti passerade spotpriset på guld för första gången drömgränsen 2 000 dollar per ”uns” (31 gram), vilket innebär att den som vill införskaffa en guldtacka med normalvikten 12,5 kg nu får punga ut med nästan sju miljoner kronor.  

Marknadsanalytikerna är snabba med att förklara den oväntade prisuppgången. Den har med coronakrisen att göra, menar de, och betonar att guld inte är som andra råvaror. Det är en ”placering” som investerare tyr sig till i orostider. Guldtackorna utgör en ”säker hamn” för kapitalet när stormen nalkas. Och när det blir trångt i hamnen stiger priset.

Annons
Annons
Annons