Annons
Fördjupning

Gulag-överlevare: Putin gör schackmatt efter tio drag

Hon fängslades av Josef Stalin – trots det stödjer hon att ryska staten hyllar minnet av honom. Och Olga Sjirokaja är inte ensam om den åsikten. Samtidigt köar tusentals ryssar för att hedra offren för Stalins terror.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

94-åriga Olga Sjirokaja överlevde Stalins arbetsläger i Mordvinien. Hon greps 12 år efter hennes pappa sköts ihjäl under Sovjetledaren Josef Stalins utrensningar av sitt eget folk.

Foto: Denis SinyakovBild 1 av 10

Arkivbild på Olga Sjirokajas pappa, Ivan Sjirokij, överste i Röda Armén. Han sköts 1937 under Stalins stora utrensningar.

Foto: Denis SinyakovBild 2 av 10
Foto: Denis SinyakovBild 3 av 10
Foto: Denis SinyakovBild 4 av 10

Självständig. Olga Sjirokaja gifte sig, men ville inte leva ihop med en gammal och avundsjuk författare. Hon tog ut skilsmässa och har levt långt socialt liv i sällskap av goda vänner.

Foto: Denis SinyakovBild 5 av 10

– Jag har ingen önskan att hämnas, även om miljontals dödades under Stalins utrensningar. Redan när jag greps förstod jag att det är värdelöst att hata, säger 94-åriga Olga Sjirokaja.

Foto: Denis SinyakovBild 6 av 10
Foto: Denis SinyakovBild 7 av 10
Foto: Denis SinyakovBild 8 av 10
Foto: Denis SinyakovBild 9 av 10

Oleg Orlov, chef för Memorial, som tilldelades Europaparlamentets Sacharovpris 2009.

Foto: Denis SinyakovBild 10 av 10

MOSKVA Ljusen brinner vid minnesstenen utanför säkerhetstjänstens FSB:s (tidigare KGB:s) högkvarter. Människor köar till en mikrofon för att läsa upp namn på ihjälskjutna släktingar.

Här hedras offren för Stalinterrorn varje år sedan tolv år tillbaka.

Annons
Annons
Annons