Annons

Gula västarna får fransk ekonomi att darra

Gula västarna bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel men har nu vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje mot den franske presidenten Emmanuel Macron.
Gula västarna bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel men har nu vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje mot den franske presidenten Emmanuel Macron. Foto: Thibault Camus/AP/TT

De seglivade protesterna slår hårt mot fransk ekonomi. Turisterna lyser med sin frånvaro och redan har detaljhandeln tappat miljarder euro i förlorade intäkter – detta samtidigt som staten tvingats till en högre skuldsättning.

Malin Jansson / TT
Publicerad

De gula västarnas protester kostar skjortan för ledande bolag i Frankrike. Demonstrationerna som startade i mitten av november har tvingat butiker i Paris shoppingstråk att hålla stängt.

Elektronikkedjan Fnac Darty föll på börsen under torsdagen efter att ha meddelat ett försäljningstapp med motsvarande cirka 45 miljoner euro. Enligt branschorganisationen FCD French retail association handlar det om cirka två miljarder euro för detaljhandeln och varuhusen i stort.

Annons
Annons
Annons