"Resan tog slut 25 meter från land"

Den evighetslånga resan från syriska Aleppo slutade blott 25 meter från land på grekiska Samos. Där släcktes livet för elva människor som flytt vinande kulor och dödsbringade granater i världens just nu värsta krig. De kom aldrig fram.

Under strecket
Publicerad

På bara tre meters djup och 20 meter från land ligger den sjunkna båten.

Foto: Alexis Malagaris / AP

Gunilla von Hall (till höger) arbetade tillsammans med fotograf Malin Hoelstad på Samos.

Annons

GENÈVE Synen var spöklik och djupt beklämmande den där varma oktoberdagen på Samos. Solen glittrade i turkosblå vågor som lagt sig efter en stormig natt, och vinden var sommaraktigt ljummen. Men drygt fem meter under havsytan låg en mindre lustjakt fastklämd bland spetsiga klippor med elva drunknade ombord. Knappt 25 meter från land.

Efter nära 1 600 kilometers flykt från det syriska infernot slutade resan mot överlevnad med katastrof. Båten, som troligen verkat ovanligt säker eftersom det var en finare fritidsbåt i stället för smugglarnas vanliga gummibåtar, blev rena dödsfällan för kvinnor och barn som placerats i ruffen. Meningen var att de skulle skyddas bättre. Men när båten gick på en rakbladsvass klippa nära land och blixtsnabbt sjönk, hade de inte en chans.

Annons
Annons
Annons