Annons
X
Annons
X

Gula båtarna har räddat över tusen människor

Gula båtarna har nu räddat över tusen människor som hamnat i nöd under flykten till Europa över Egeiska havet. På fredagen hjälpte besättningarna 29 personer män kvinnor och barn från en klippa och fyra män i en gummibåt som rott från Turkiet.

Gula båtarna
En av de många räddningsuppdragen utanför den Grekiska ön Samos.

En av de många räddningsuppdragen utanför den Grekiska ön Samos. Foto: Malin Hoelstad

Sedan i oktober förra året är Sjöräddningssällskapets Gula båtar på plats på den grekiska ön Samos. Under fredagen räddade de båda båtarna sammanlagt 33 människor och därmed hade sammanlagt 1 016 nödställda hjälpts av besättningarna.

– Det känns naturligtvis bra, säger Kari Oikarinen, befälhavare på en av båtarna.

Besättningarna var ute på patrull när de vid 9.30-tiden på fredagen fick larm om nödställda vid Praso, en udde på Samos. Där fanns 29 män, kvinnor och barn som var strandade på klipporna.

Annons
X

– Det är väldigt brant där, och det fanns spädbarn och gamla i gruppen, säger Kari Oikarinen.

Strax efter att de strandade på klipporna kommit ombord fick en av båtarna ett larm om en båt i nöd i området. Av en slump fick de sedan syn på en liten båt.

– Det visade sig vara en liten, liten gummibåt på kanske två meter. Det satt fyra män i den och de hade rott ända från Turkiet.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De fyra männen, alla från Afghanistan, berättade att de varit sju från början men att tre hade ångrat sig och simmat tillbaka till Turkiet. Sammanlagt hade männen rott i runt 2,5 sjömil, alltså 4,6 kilometer, på Egeiska havet innan de togs ombord på en av räddningsbåtarna.

  – De var trötta och blöta och skärrade. En var i lite chocktillstånd när vi fick in honom, men han piggnade till och när de klev i land mådde de fysiskt bra, säger Kari Oikarinen.

  Flytvästar och gummi ringar finns överallt på Samos stränder efter att flyktingarna kommit i land. Foto: Malin Hoelstad

  Också de 29 som räddades från klipporna, alla från Syrien, mådde fysiskt bra men var trötta.

  Sjöräddningssällskapets besättningar är nere två veckor i sträck och blir sedan avlösta. Kari Oikarinen åker hem på måndag.

  – Att vara här är hela skalan från tragik till lycka. Erfarenheten man får som sjöräddare är ovärderlig. Det är otroligt utvecklande.

  Under tiden han varit nere har besättningarna kunnat rädda runt 70 människor. En dag när båtarna var på patrull hittade de en död kropp i vattnet som de drog upp. Sedan hittades och bärgades ytterligare fyra kroppar, bland dem kvarlevor efter en tonårsflicka och en gravid kvinna. Genom en flykting som åkt med samma båt som de omkomna, som lyckats simma i land, fick Kari Oikarinen veta att båten havererat ute på havet och att de varit 17 människor i båten.

  – Vi hittade fem i vattnet och sen såg vi ytterligare en död kropp på en strand, som vi blev tvungna att lämna för vi kom inte åt den. Så det saknades fortfarande tio människor från båten som inte hittats, säger Kari Oikarinen.

  Schibsted Sverige, som äger bland annat Svenska Dagbladet och Aftonbladet, driver insamlingskampanjen för Sjöräddningssällskapets kampanj Gula båtarna. Hittills har över 6,5 miljoner kronor skänkts till räddningskampanjen. Hur länge insatsen pågår beror på hur mycket pengar som kommer in.

  Det finns inga tecken på att flyktingströmmen över Medelhavet är på väg att avta.

  Med över en vecka kvar på månaden är januari redan den dödligaste hittillspå Medelhavet. Fram till i torsdags hade 113 människor dött på havet. Det är fler än under hela januari 2015, då 82 människor dog, och hela januari 2014, med 12 omkomna, sammanlagt.

  Under årets 21 första dagar tog sig 36 899 flyktingar över Medelhavet till Europa, enligt Internationella organisationen för migration (IOM). Det är tio gånger fler än under samma period förra året. När det gäller flyktingar till Grekland och västra Balkan är antalet 20 gånger större än inledningen på 2014.

  Annons

  En av de många räddningsuppdragen utanför den Grekiska ön Samos.

  Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 3

  Flytvästar och gummi ringar finns överallt på Samos stränder efter att flyktingarna kommit i land.

  Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 3
  Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X