Gul lök minskar risken för cancer

Vanlig lök skyddar mot cancer, visar de första stora studierna på människor. Med minst en medelstor gul lök om dagen på tallriken sjönk risken för nio cancertyper med mellan 25 och 88 procent.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sluta snyfta när du hackar lök. De svavelosande ämnen som får tårkanalerna att svämma över kan skydda mot minst nio olika cancertyper, inklusive bröst-, livmoder, mag-, prostata- och ändtarmscancer. Och nästan lika hälsosamt är det närbesläktade ämne som ger vitlöken dess karakteristiska arom.
Det rapporterar en internationellt känd forskargrupp från Mario Negri-institutet i Milano efter att ha kartlagt matvanorna hos närmare 10 000 cancerpatienter i Italien och Schweiz. Dessa jämfördes med 15 000 friska personers matvanor.

Slutsatsen är att höga intag av gul lök signifikant minskade risken för alla cancerformer som studerades, och att även vitlök hade skyddande verkan.
Den grupp som åt mest lök minskade risken för cancer i munhåla och svalg med 84 procent. Samtidigt minskade risken för ändtarmscancer med 56 procent, för cancer i magmunnen med 88 procent, för en sorts strupcancer med 83 procent och för bröstcancer med 25 procent. Samtidigt minskade risken för cancer i livmoder, prostata och njurar
med 73, 71 respektive 31 procent.

Annons
Annons
Annons