X
Annons
X
Recension

De som dödar drömmar sover aldrig Guillou lånar av sig själv – till mannen han kunde blivit

Vänsterrörelsen, Palestina, hemliga agenter, Expressen... Jan Guillou har sina återkommande teman. Problemet är att han måste gestalta dem, snarare än bara redovisa dem. Kaj Schueler har läst ännu en volym i den stora serien om familjen Lauritzen och 1900-talet – som nu kommit till 1970-talet.

Jan Guillou skriver spännande och underhållande – men tyvärr infinner sig en störande känsla av deja vu när man läser hans senaste bok. Foto: TT
Läs mer om Vinterns böcker 2018

Säga vad man vill, men flitig är han, Jan Guillou – och punktlig. Varje höst utkommer en ny volym i den stora serien om släkten Lauritzen och 1900-talet. Till skillnad från en charmig charlatan som ”Sickan” i Jönssonligan håller han sig till sin plan och levererar. I den åttonde delen av ”Det stora århundradet” avhandlas åren 1970-1975.

Släkten blir alltmer splittrad, girighet och småskurenhet får familjemedlemmarna att titta snett på varandra. I Västeuropa är vänstern högljudd, framgångsrik och på sina håll våldsbejakande. Huvudpersonen Eric Letang är en allt framgångsrikare notarie hos Henning Sjöstrand, samtidigt aktiv i den unga Palestinarörelsen.

Jan Guillou skriver spännande och underhållande – men tyvärr infinner sig en störande känsla av deja vu när man läser hans senaste bok.

Foto: TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X