Annons

De som dödar drömmar sover aldrigGuillou lånar av sig själv – till mannen han kunde blivit

Jan Guillou skriver spännande och underhållande – men tyvärr infinner sig en störande känsla av deja vu när man läser hans senaste bok.
Jan Guillou skriver spännande och underhållande – men tyvärr infinner sig en störande känsla av deja vu när man läser hans senaste bok. Foto: TT

Vänsterrörelsen, Palestina, hemliga agenter, Expressen... Jan Guillou har sina återkommande teman. Problemet är att han måste gestalta dem, snarare än bara redovisa dem. Kaj Schueler har läst ännu en volym i den stora serien om familjen Lauritzen och 1900-talet – som nu kommit till 1970-talet.

Under strecket
Publicerad

Säga vad man vill, men flitig är han, Jan Guillou – och punktlig. Varje höst utkommer en ny volym i den stora serien om släkten Lauritzen och 1900-talet. Till skillnad från en charmig charlatan som ”Sickan” i Jönssonligan håller han sig till sin plan och levererar. I den åttonde delen av ”Det stora århundradet” avhandlas åren 1970-1975.

Släkten blir alltmer splittrad, girighet och småskurenhet får familjemedlemmarna att titta snett på varandra. I Västeuropa är vänstern högljudd, framgångsrik och på sina håll våldsbejakande. Huvudpersonen Eric Letang är en allt framgångsrikare notarie hos Henning Sjöstrand, samtidigt aktiv i den unga Palestinarörelsen.

Annons
Annons
Annons