Annons
X
Annons
X

Guillou driver publicistiskt käbbel

MITT LIV VAR I FARA I SJUÅRIGT INFERNO. Jan Guillou nonchalerar kvinnomisshandel och förtalar mig. Det jag har utsatts för av min tidigare man kan bevisas med läkarintyg. Men Guillou bryter ned den viktiga frågan om kvinnovåld och förtryck till ett vulgärt käbbel, skriver författaren Unni Drougge vars senaste bok utlöst intensiv debatt.

Författarna Jan Guillou och Unni Drougge har de senaste dagarna, i främst kvällspressen, anklagat varandra för lögner och förtal. I dag ger Unni Drougge sin hela version av det som inträffat.
Författarna Jan Guillou och Unni Drougge har de senaste dagarna, i främst kvällspressen, anklagat varandra för lögner och förtal. I dag ger Unni Drougge sin hela version av det som inträffat. Foto: INGVAR KARMHED OCH ERLEND AAS

Jan Guillou har på senare tid vid skilda tillfällen (STV:s Carin 21:30 22/11, Aftonbladet 23/11, Expressen 24/11 och Aftonbladet 25/11) gjort hätska och kränkande utfall mot mig med anledning av min senaste bok ”Boven i mitt drama kallas kärlek”.

Jag vill därför en gång för alla med min egen penna bemöta dessa påhopp och försöka bättra på Guillous bristfälliga kunskaper i ämnet kvinnomisshandel.

Den misshandelsdömda person Guillou med väldig övertygelse tar i försvar är hans litterära agent och också en av Piratförlagets affärspartners. Således finns det uppenbara ekonomiska intressen bakom Guillous ställningstagande.

Annons
X

Det största belägg Guillou tycker sig ha mot sanningshalten i min bok är att jag skrivit tre ”förtalsböcker” om män som ”dumpat” mig. Jag antar att en av böckerna han syftar på är ”Andra sidan Alex”, som gavs ut 1996 och beskriver ett äktenskap i sönderfall och som bär vissa likheter med min skilsmässa från min dåvarande man, en skilsmässa som jag själv ansökte om 1994. Den romanen valde Piratförlaget för övrigt att återutge många år senare. Vilken av mina tio skönlitterära alster den andra ”förtalsboken” skulle vara kan jag tyvärr inte räkna ut. I min senaste bok beskriver jag ett sjuårigt misshandelsförhållande med Guillous agent, som i Stockholms tingsrätt dömdes för misshandel och olaga hot, vilket han också erkände. Jag polisanmälde honom en gång tidigare, men drog tillbaka min första anmälan.

Båda dessa misshandelstillfällen finns beskrivna i läkarintyg från akutbesök på Södersjukhuset i Stockholm. Låt mig citera ur det senare av dem, det som ledde till domen:

 1. Stort hematom (blodutgjutning) under hakan som mäter
Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  2 x 4 cm. C:a 4 cm från hakspetsen in mot struphuvudet.

  1. Hematom under hö öga c:a femkronestort. Ett flertal blå­rödaktiga förändringar längs med hela hö och vä arm.
  2. På hö ben på smalbenet på framsidan ser blårödaktigt märke som mäter 2 x 2 cm.
  3. På vä kind ses 2 skarpa hud­exkoriationer (bitmärken) c:a 0,5 cm vardera. På hö kind och hakan ses flertal 0,5 cm långa hudexkoriationer som är skarpa.
  4. Generell svullnad i ansiktet.

  Skadorna som läkarrapporten beskriver anser tydligen inte Jan Guillou vara kvinnomisshandel. Domstolen var dock av annan åsikt, och en av nämndemännen poängterade att fara för mitt liv förelegat.

  Men enligt Guillous uppfattning är även denna berättelse om ett långvarigt och allvarligt förtryck, där både jag och mina döttrar (framförallt min yngsta) utsattes för diverse hot, våld och övergrepp, en illasinnad hämnd för att jag blivit ”dumpad”.

  Dumpad blev jag förvisso av denne man, ungefär varannan vecka, tills jag själv fick se till att han avhystes ur mitt hem varpå jag omedelbart bytte lås på dörren.

  – Jan Guillou tycker sig däremot kunna sätta sig över denna privata mardröm genom att banalisera mina kärleksrelationer till en tonårsnivå där själva ”dumpningsfrågan” är den väsentliga.

  Därutöver tycker han sig veta, med en självrådighet som bara Allah kan övertrumfa, precis vad som pågått inom mitt hems väggar medan jag levde med den man som Guillou förklenande kallar min ”toy boy”.

  Att på det här sättet bagatellisera kvinnomisshandel är en grov skymf mot alla kvinnor som levt i skräck och vanmakt med en man som använder härskar­teknikernas hela repertoar för att tillskansa sig dominans och kontroll (förmodligen i rädsla att bli dumpade).

  Fysiskt våld är bara ett uttryck för den terror som långsamt ­nöter ner dessa kvinnor så att de till sist inte längre förmår ta sig ur relationen hur gärna de än vill.

  Det finns mängder av litteratur och kunskap inom detta välutforskade område, men Guillou föredrar att demonisera offret, det vill säga mig, samtidigt som han med sin kluvna tunga yttrar:

  ”Men med kvinnomisshandlare har jag ingen misskund.”

  Nu är det inte alla som tar en dömd kvinnomisshandlare i försvar. Sedan mitt öde blivit känt är det sex av agentens författare som lämnat skeppet, vilket har skett utan något ”krav” från min sida, som Guillou påstår.

  Snarare har hans skyddsling förorsakat dessa avhopp på egna meriter: ”Historierna om hans tvivelaktiga arbetsmetoder är många. De handlar om riggade auktioner, falska upplagesiffror och andra fakta i syfte att höja ­förskotten till hans författare”, (ur Svensk Bokhandel 14/11 2007).

  Han har också uppträtt hotfullt och aggressivt mot flera av branschens aktörer. En av de ­avhoppade kvinnliga författarna förklarar i Svensk Bokhandel: ”Men jag vill i längden inte bli ­representerad av en person som folk är rädda för och som folk drar sig för att samarbeta med. Det gagnar inte mig.”

  Det mest anmärkningsvärda i Guillous förtal av mig och misstänkliggörande av min trovärdighet är ändå att han själv skrivit en roman om hur han blev misshandlad och trakasserad av både sin styvfar och av de äldre eleverna på den internatskola han placerades i som ung pojke.

  Jag har uppfattat det som oerhört angeläget för Guillou att bli betrodd gällande de övergrepp han utsattes för då, liksom jag vill att min beskrivning av ett sju­årigt inferno tas på allvar.

  Men nu har Guillou, driven av sina sexistiska fördomar, i stället brutit ner en så betydande samhällsfråga som kvinnofridskränkningar och våld mot kvinnor till ett vulgärt publicistiskt käbbel.

  Därmed saboterar han den möjlighet till förståelse och kunskap som en anständig diskussion om detta utbredda problem skulle kunna leda till.

  Det är ett stort svek mot kvinnor och barn som just i denna stund tassar på tå runt en farlig och ­tyrannisk man. Därför vägrar jag att tassa på tå runt Jan.

  Unni Drougge

  författare

  Annons
  Annons
  X

  Författarna Jan Guillou och Unni Drougge har de senaste dagarna, i främst kvällspressen, anklagat varandra för lögner och förtal. I dag ger Unni Drougge sin hela version av det som inträffat.

  Foto: INGVAR KARMHED OCH ERLEND AAS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X