Guideböcker för rätt ruttThailand runt på mc - skönt men riskfyllt

Under strecket
Publicerad
Annons

Med vinter i norra Thailand menas att regnperioden är över - det vill att säga dagstemperaturen håller sig mellan 20 och 25 grader och nätterna blir svala. Det är motorcykelsäsong!

Det mesta du behöver veta om motorcykelturer i norra Thailand hittar du på David Unkovichs hemsida: www.gt-rider.com. Hans guideböcker finns också hos flera bokhandlare i Chiang Mai: "A Motorcycle Guide to the Golden Triangle" med text, kartor, avståndstabeller och tips. "The Mae Hong Son Loop" är en annan av Davids guideböcker som speciellt behandlar turen runt Mae Hong Son. David har också gjort tre kartor över området: "Thailand North" (Berndtson & Berndtson) skala 1:750 000 som täcker hela Thailand norr om Uttaradit med separata stadskartor över Chiang Mai, Chiang Rai och Mae Hong Son. "The Mae Hong Son Loop". En annan karta över nordvästra Thailand täcker Chiang Mai, Pai, Mae Hong Son, Khun Yuam, Mae Sariang, Doi Inthanon. Skala 1:375 000. Också en första detaljerad karta över Laos finns med stadskartor över Vientiane, Vang Vieng, Luang Prabang, Luang Namtha och Muang Sing. Skala 1:400 000. Att susa fram längs vägarna genom norra Thailands gröna dalar och över branta berg är en underbar upplevelse. Det är vindlande vägar, byar och berg. Men, först av allt, tänk på trafikfarorna. Man kan bli förlåten om man tror att det inte finns några trafikregler i Thailand, men faktum är att de finns. Det är bara det att ingen bryr sig. Var därför beredd på allt, se dig ständigt omkring och ta inga chanser. Var också beredd på att vägarna trafikeras i alla hastigheter; om vartannat är det sportbilar, lastbilar, traktorer, cyklar och motorcyklar och så förstås kor, vattenbufflar, hundar, höns och ankor. Förvånas inte heller om någon mc byggts ut till trehjuligt gatukök som tar stor plats på körbanan och rör sig mycket makligt.
När man har allt detta klart för sig - och en godkänd hjälm på huvudet - är det dags att ge sig av. I Chiang Mai, norra Thailands största stad, kan man börja och man behöver inte åka samma väg tillbaka.

Annons
Annons
Annons