Hela denna artikel är en annons

Guide: Världsarven du måste besöka

Sugen på en äventyrlig tågsemester? En weekend kanske? Här är guiden till några av Sveriges alla fantastiska världsarv du måste upptäcka.

FN-organet Unesco har hittills utsett ungefär 1000 platser fördelade på 167 länder till världsarv, ”kultur- och naturmiljöer i världen som anses vara ojämförligt mest enastående och av stor betydelse för mänskligheten”. I höst, när många väljer weekendresan i Sverige framför höstresan utomlands, finns det få resor som passar lika bra som till våra fantastiska världsarv. Här är några av dem:

Här hittar du ännu mer reseinspiration!track.adform.net

Gammelstads Kyrkstad

De 408 rödmålade kyrkstugorna med sina 553 kammare har knappast sin like någon annanstans. Vandra i trånga kyrkstugegränder, delta i olika evenemang och besök den fantastiska stenkyrkan. Världsarvet utanför Luleå i Norrbotten är onekligen speciellt och värt ett besök. Kyrkan invigdes samma år som Christofer Columbus kom till Amerika, 1492. Bara en sån sak.

Ta sig hit: SJ-tåg till Luleå, sedan lokalbuss.

Boka din tågsemester här! track.adform.net

Drottningholm

Gör en dagsutflykt till Drottningholm och upplev en historisk miljö. Strosa runt i Barockträdgården eller Engelska parken innan du besöker huvudattraktionen – slottet. Sedan 1981 är det också officiell bostad för Kung Carl XVI Gustav och drottning Silvia som bor i slottets södra länga. Besöker du Drottningholm ska du se till att inte ha för bråttom.

Ta sig hit: SJ-tåg till Stockholm C, tunnelbana till Brommaplan, därefter buss.

Örlogsstaden Karlskrona

Sedan 1998 finns Örlogsstaden Karlskrona uppförd på Unescos lista och bara genom att kliva av tåget står du direkt mitt i världsarvet. När Karlskrona grundades 1680 blev det snabbt en av de modernaste flottbaserna i världen. Till skillnad från många andra örlogsbaser har Karlskrona fortsatt sin verksamhet, och är därmed ett uppslagsverk över befästningstänkande. Men för att riktigt förstå vad Örlogsstaden Karlskrona egentligen är och har varit, är det ett måste att besöka Marinmuseum.

Ta sig hit: SJ-tåg till Karlskrona C.

Här hittar du ännu mer reseinspiration!track.adform.net

Falun och Kopparbergslagen

Det historiska industrilandskapet i Dalarna kring Stora Kopparberget och Falun har utgjort ett av landets främsta områden för metallproduktion och är idag ett unikt minne över Sveriges tidiga historia som industrination. 2001 utsågs Falun och Kopparbergslagen till världsarv och kallades då bland annat ”omistligt för mänskligheten”. Boka en visning nere i gruvan eller besök gruvmuseet när du är här, ett interaktivt museum som passar lika bra för liten som för stor.

Ta sig hit: SJ-tåg till Falun C.

Här hittar du ännu mer reseinspiration!track.adform.net

Reserekommendationer
SJ har fokus på att kunna erbjuda trygga resor och att undvika smittspridning och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det innebär till exempel att SJ inte kör med full beläggning på snabbtågen och den som reser på egen hand kan välja plats med tomt säte bredvid vid bokning via vår platskarta.

Läs mer om SJ:s senaste information om Covid-19track.adform.net

För att minska smittspridning är det viktigt att följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd och att varje person tar ansvar om att inte resa vid det minsta sjukdomssymtom, tvätta händerna noggrant, att hålla avstånd till andra och undvika trängsel.

Annons
Annons
Annons