Guide till Stockholms vintagebutiker

Under strecket
Publicerad
Annons
 1. Lisa Larsson
  Bondegatan 48
  Stajlisternas och connoisseurernas favorit sedan mitten av 80-talet. Trendkänsligt sortiment och hög omsättning av designervintage, just nu YSL-blusar och Pucci-klänningar från 70-talet.
 2. Judits ­Secondhand
  Hornsgatan 75
  Herr Judit
  Hornsgatan 65
  www.judits.se
  Gammalt, nytt och nästan nytt mitt i trenden. Välsorterad herrbutik med allt från badbyxor och jeans till kostymer, hattar och weekendväskor.
 3. Saker & Ting ­Vintage
  Sturegatan 28
  Förtrollad klädkammare med hög glamourfaktor på pytteliten yta. Äkta vintage, svandun, glitterklackar, prinsessklänningar och vampfodral.
 4. Old Touch
  Upplandsgatan 43
  www.oldtouch.se
  Guldgruva för det riktigt gamla. Sekelskiftesspetsar, mame­lucker, brodyrunder­kjolar, flapperklänningar, frackar och mormorskängor. Även för uthyrning.
 5. Antikt
  Gammalt & Nytt
  Mäster Samuelsgatan 11
  Osannolik skattkista fylld till brädden av bijouterier, smycken, aftonväskor och ­hattar. Just nu Dior-brosch från 50-talet och YSL-halsband från 60-talet bland drivor av pärlor och strass.
 6. Beyond Retro
  Åsögatan 144
  Topshop, Drottningatan 53
  www.beyondretro.com
  Generös källarlokal med stort utbud gatunära secondhand för dam och herr som handplockas i USA. Nyöppnad skoavdelning och allt från neon­örhängen och tyllunderkjolar till jeans och arméjackor. Filial på Topshop.
 7. Slatgo
  & Clemenza
  Västmannagatan 79
  www.slatgoclemenza.com
  Litet krypin med gamla och nya prylar och kläder som ­andas New York och Gud­fadern. Handgjorda sneakers och stans bästa herrhattar, både gamla och nya, från New York hat & cap company.
 8. Bröderna ­erikssons Dammode
  Hornsgatan 180
  www.brodernaerikssons
  dammode.se
  Atmosfären andas Art deco, nostalgi och gammeldags charm men kläderna från små, udda märken med retrokänsla är sprillans nya. Perfekt för vintagefantaster som inte ­gillar andras gamla avlagda.
 9. Myrorna
  Adolf Fredriks
  Kyrkogata 5–7
  www.myrorna.se
  Fyndjägarnas favoritbutik som finns på flera adresser
  i stan. Just den här butiken har en särskild designer­avdelning.
 10. Stockholms ­Stadsmission ­second hand
  Skånegatan 75
  www.stadsmissionen.se
  Secondhand till bra pris och egna Remake wear-etiketten med nya plagg skapade av gamla som på grund av någon defekt inte platsade i butiken.
 11. Less is More
  Hornsgatan 151
  www.lessismore.nu
  Nyöppnad vintagepärla med kostymören Chatrin Melanders bästa fynd av oanvända och nästan oanvända vintageplagg. Fokus på 50- och 60-tal med godbitar som 50-talsskor från en nedlagd fabrik och ett restlager baddräkter från 80-talet.
 12. Påkläderiet
  Södermannagatan 21
  Övervåning med trendrätt SoFo-vintage. Betoning på 60- och 70-tal med färgstarka tunikor och stormönstrade sommarklänningar. Källarplan fyllt av vintagedrömmar för uthyrning, sorterat från sekelskifte till 80-tal.
 13. Charmanté
  Second hand
  Hornsgatan 112
  Liten men naggande god med vintage och secondhand av hög kvalitet. Fokus på kläder, skor och väskor från 60- och 70-talet. Just nu även 80-talsblåsor med ballongkjolar
  i knallfärger.
 14. Weekday
  Götgatan 21
  www.weekday.se
  Götgatans shoppingtempel med märken som Acne, Cheap monday, Burfitt, Back och Henrik Vibskov på övervåningen, har handplockad ­secondhand en trappa ner. Just nu mest 70- och 80-tal.
 15. Needy Greedy
  Krukmakargatan 24
  www.nittygritty.se
  Märkessecondhand med kort nostalgiperspektiv. Överblivet från föregående säsonger och udda plagg ur säsongens sortiment från modebutiken Nitty Gritty vägg i vägg. Och bäst av allt –desingerplaggen som stamkunderna tröttnat på.
  möbler/prylar
 16. The grandpa
  Fridhemsgatan 43
  www.grandpa.se
  Nyöppnad butik som säljer mode, inredning, vintage­möbler, cyklar med mera. Här blandas högt och lågt, så det gäller att chansa eller veta ­exakt vad man är ute efter.
 17. Deco design
  Odengatan 80
  www.decodesignshop.com
  Skön samling signerade möbler och utvalda alias, helt utan anspråk på att vara mästerverk. 50- och 60-talsform­givning dominerar.
 18. Wigerdals värld
  Krukmakargatan 14
  www.wigerdal.com
  Köper och säljer de mest märkliga saker, som kobratelefoner med ny elektronik. Söker du nygamla, gärna smaklösa, prylar – då är detta ditt Mecka.
 19. J P Willborg
  Sibyllegatan 41
  www.jpwillborg.com
  Mattor i mängd, företrädelsevis antika, men även ett antal Märta Måås-Fjetterström, Stig och Gunnel Lindberg med flera. Här är mattor konst för både golv och vägg.
 20. Kurt Ribbhagen
  Birger Jarlsgatan 13
  www.kurtribbhagen.com
  Exklusiva silver- och guld­föremål, antikviteter, juveler och ädelstenar i mängd. Ur­valet är säkert, men tyvärr också utan överraskningar.
 21. Bungalow ­porslin
  Kungsholmsgatan 15
  www.bungalow.se
  Här kan alla porslinskrossare fylla hålen i älsklingsservisen. Här finns mängder av klassiker som Blå eld, Spisa ribb och Berså och priserna är förvånansvärt överkomliga.¨
 22. Modernity
  Sibyllegatan 6
  www.modernity.se
  Skandinavisk vintage­­design med betoning på 1900-talets klassiker. Möbler, glas, keramik och smycken signerade Wegner, Ditzel, Aalto, Mathsson, ­Jacobsen, Friberg m fl. ­Utsökt, men dyrt.
 23. W A ­Bolin
  Sturegatan 6
  www.bolin.se
  Blandar äkta smycken från egen ateljé med objekt från utvalda tillverkare. Klanderfritt,
  men aningen trist sortiment – något som absolut inte gäller när det är dags för smycke­auktion.
 24. Kaplans auktioner
  www.kaplans.se
  Ständigt pågående pant­auktioner där det faktiskt går att fynda. Väl fungerande sajt
  med bilder på objekten och där man också kan vara med att bjuda.
 25. Jackson design AB
  Sibyllegatan 53
  www.jacksons.se
  Bra utbud av klassiker, även mattor, vävnader och belysning. Internationellt designgalleri av yppersta klass och med priser därefter.
 26. Handtryckta ­tapeter
  Lilla Knapersta Långholmen
  www.handtrycktatapeter.se
  Vill du återskapa en äldre miljö, så är det stor chans att du hittar dina tapeter här. Både rekonstruktion och nytryck av gamla väggbeklädnader. Dessutom ett imponerande lager.
 27. Kulturhant­verkarna
  Norra Stationsgatan 40 A
  www.kulturhantverkarna.se
  Här finns linoljefärg, slamfärg, linoljor, golvolja, såpa och torrpigment i mängd. Perfekt för återskapande av kulturhistoriska miljöer, eller för familjen som vill måla om sitt hus på traditionellt sätt.
Annons
Annons
Annons