Annons
X
Annons
X

Guide till ett Venedig bortom turiststråken

Förförd av konsten, arkitekturen och historien – eller utmattad av hettan och trängseln. En lyckad Venedigvistelse kräver förberedelser. Vi har adressboken till öarnas vattenhål och tillflykter.

Canal Grande är den största av Venedigs 177 kanaler. Staden har även 417 broar och en av världens smalaste gränder, den 53 centimeter breda Ramo varisco.

Foto: Carla Coulson Bild 1 av 1

Bild 1 av 5

Canal Grande är den största av Venedigs 177 kanaler. Staden har även 417 broar och en av världens smalaste gränder, den 53 centimeter breda Ramo varisco.
Canal Grande är den största av Venedigs 177 kanaler. Staden har även 417 broar och en av världens smalaste gränder, den 53 centimeter breda Ramo varisco. Foto: Carla Coulson

Det finns mycket att fascineras av i Venedig. De oräkneliga broarna, trapporna och kyrkorna. De krackelerade palatsen och grändernas alla mystiska dörrar. Kanalernas myller av ambulansbåtar, polisbåtar, taxibåtar och vaporetto-båtar (där turister från och med i år förpassas till andraklasspassagerare som måste ge företräde till lokalbefolkningen – det yttersta beviset på Venedigs hatkärlek till turister).

Men det mest fascinerande med Venedig är att allt detta ryms på ett sådant litet utrymme.

De historiska öarna är inte större än två Central Park. Ändå upptäcker vi något nytt varje gång vi återvänder. Det kan vara en förtjusande butik som i tre generationer sålt handbroderade kuddöverdrag, eller en stimmig espressobar, och oftast hittar vi aldrig tillbaks igen. Men det är så Venedig ska vara. Som en vacker labyrint.

En stor del av dagens Venedig är visserligen fejk. Ingen kan dock förneka att det är ett praktfullt fejk, en magnifik nöjespark med konsthistoria på högsta nivå som bländar sina besökare. Eller frustrerar dem.

**Att försäkra sig **om en helg i Venedig bortom turistfällor, barockklichéer och trehundra kryssningspassagerare i identiska gula jackor är inte lätt. Men det går. Till att börja med: Venedig kommer inte att visa sig från sin bästa sida för den som räknar varje euro. Venetianerna har under århundradena förvaltat och förfinat sin turism. Budgetpensionat finns inte i deras gener, det är en olycklig kompromiss. Så ja, en fulländad Venedigupplevelse kostar på. Men en plats på operan är billigare än en plats i en gondol. På La Fenice framför man fortfarande Verdis ”La Traviata”, 163 år efter premiären. Verdis mästerverk är lika förtrollande som alltid, men La Fenice är ännu en bluff. Teatern brann ner för tjugo år sedan (mordbrand orsakad av två fuskande elektriker) och dagens La Fenice är en komplicerad reproduktion. Men det går att överse med fusket. Stämningen, musiken, den svala kvällen som möter oss i publiken efter föreställningens slut... allt detta bidrar till ett Venedigminne att vårda ömt.

Ett annat knep är att gå åt rakt motsatt håll inför åsynen av amerikaner viftande med Trip Advisor i mobilen som högljutt klagar över bristen på ”äkta” pizza. Om en Googlekritiker tycker att en restaurang är ”usel” är det sannolikt stadens bästa ställe.

Och avslutningsvis: alla vet att sista intrycket består. Med andra ord, avsluta inte vistelsen med att ta landvägen till flygplatsen. Beställ en taxibåt. Stå på däck och njut av vinden och vyerna. Det är ett fulländat dolce vita-ögonblick. Venedig förtjänar det.

**Nedan följer en guide till stadens bästa ställen att bo, äta, dricka och uppleva på: **

Annons
X
Annons
X

Palatshotellet Danielis huvudbyggnad härstammar från slutet av 1930-talet och var ursprungligen hem åt den nobla familjen Dandolo.

Foto: Carla Coulson Bild 1 av 1

Bild 2 av 5

Bo

Palatshotellet Danielis huvudbyggnad härstammar från slutet av 1930-talet och var ursprungligen hem åt den nobla familjen Dandolo.
Palatshotellet Danielis huvudbyggnad härstammar från slutet av 1930-talet och var ursprungligen hem åt den nobla familjen Dandolo. Foto: Carla Coulson

Hotel Danieli
Extra allt-extravagans som breder ut sig i tre palats, varav det äldsta härstammar från 1300-talet. Den storslagna gotiska arkitekturen ramar in hotellets stora samling av konst och antikviteter. Helst bor man i rummen på de övre våningarna med utsikt över lagunen. Det bästa med hotellet är emellertid de två barerna, och i synnerhet dekadenta Dandalo som har en egen hemlig ingång till höger om hotellentrén. Här görs mycket potenta cocktails, men det går lika bra att ta en morgonkaffe.

Adress: Castello 4196, danielihotelvenice.com

Hotel Des Baines
Hotellet där Luchino Visconti spelade in ”Döden i Venedig” ligger på ön Lido, en kvarts vaporettoresa från Venedig. Den långsmala ön, med lagunen på ena sidan och Adriatiska havet på den andra, bjuder på sköna omgivningar och en fin strand med ett pärlband av hotell. Hotel Des Baines är tjusigast, ett klassiskt badhotell från år 1900 med prunkande trädgårdar och flera restauranger. Även om man inte bor på hotellet är det värt att åka hit för en strandpromenad och afternoon tea.
Adress: Lungomare Guglielmo Marconi 17, grandhoteldesbainesvenezia.com

Annons
X
Annons
X

Förförisk dessert. Äppel- och karamelltårtan rovesciata di mele caramello på Ristorante Fiaschetteria Toscana.

Foto: Carla Coulson Bild 1 av 1

Bild 3 av 5

Äta

Förförisk dessert. Äppel- och karamelltårtan rovesciata di mele caramello på Ristorante Fiaschetteria Toscana.
Förförisk dessert. Äppel- och karamelltårtan rovesciata di mele caramello på Ristorante Fiaschetteria Toscana. Foto: Carla Coulson

Ristorante Fiaschetteria Toscana
För 200 år sedan var detta en toskansk vin- och olivoljebutik, därav namnet. Idag förs traditionerna vidare av denna mycket personliga restaurang. Be gärna sommelieren att välja ett vin som passar till husets specialitet go e bevarse; en risotto gjord på lagrat carnaroli-ris, musslor och den synnerligen fula men smakrika fisken gobi som lever i lagunen och som venetianerna har älskat i århundraden. Avsluta med äppeltårtan rovesciata di mele caramello.

Adress: Salizada S Giovanni Grisostomo, Cannaregio 5719, fiaschetteriatoscana.it

Al Covo
En mycket älskvärd och ambitiös familjerestaurang belägen i slutet av en gränd där kvarterets barn spelar fotboll. Paret Benelli delar på uppgifterna och de gör ingen besviken – spagettin med bläckfiskbläck är en favorit, likaså de stekta mjukskaliga krabborna med tunna, frasiga pommes. På Al Covo serveras alltid säsongens råvaror med fisk och skaldjur från lagunen. Det är så man särskiljer guldkornen från de mediokra ställena.

Adress: Castello 3968, ristoranealcovo.com

Trattoria da Romano
Det roligaste sättet att upptäcka Venedig är att gå vilse. Det är då man hittar de mest finurliga butikerna och krogarna. Trattoria da Romano är precis den typen av ställe man ramlar över när man börjat undra om man bara går runt i cirklar. Restaurangen, som drivits av samma familj i fem generationer, gör bland annat en utsökt risotto och en smått sensationell grillad duva med polenta och säsongens grönsaker.

Adress: Via San Martino Destra 221, daromano.it

All'Arco
Välkommen till Venedigs mest fullsatta bacaro (bar som serverar vin och cicchetti; stadens svar på tapas). Vid tiotiden på morgonen börjar man ställa fram tallrikarna med smårätter och plock på bardisken och allt är ljuvligt gott. Farmors traditionella sarde in saór (sardiner i lökmarinad) är som svensk inlagd sill på venetianskt vis. Andra måsten är den grillade bläckfisken, marinerade räkor och de små bröden med leverkorv. Läckerheterna sköljs ner med ett par glas ombra.

**Adress: **Calle Arco, San Polo 436

Trattoria alla Madonna
Man behöver inte titta på gatuskyltarna för att hitta hit, det är bara att följa doften av olivolja, vitlök och hav. Trattoria alla Madonna är ett stort ställe för att vara i Venedig, alltid fullsatt och sedan länge upptäckt av turister. Det är dock inget utpräglat turistställe, även lokalbefolkningen äter här vilket är ett gott tecken. Skaldjur är specialiteten och menyn är sannolikt oförändrad sedan invigningen 1954. Prova gärna deras capelonghe (knivmusslor i vitt vin) och uova di seppia (bläckfiskägg).

Adress: Calle della Madonna 594, ristoranteallamadonna.com

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Harry's bar är särskilt berömda för sina bellinis.

  Foto: IBL Bild 1 av 1

  Bild 4 av 5

  Dricka

  Harry's bar är särskilt berömda för sina bellinis.
  Harry's bar är särskilt berömda för sina bellinis. Foto: IBL

  **Harry's bar **
  Legendariska 1930-talsbaren och Hemingwayfavoriten Harry's är som ett högkvarter. Ett ställe man går till varje dag och saknar så fort man klivit ut på gatan. Sinnet för detaljer är osvikligt och inredningen så nära fulländad man kan komma. Ett tips: herrarna bakom baren gillar inte att göra kaffe, de föredrar cocktails och signaturdrinken är deras berömda bellini. Den som kommer hit tidigt på eftermiddagen slipper turisthorderna och kan njuta av deras magnifika croque monsieur i lugn och ro.

  Adress: Calle Vallaresso 1323, harrysbarvenezia.com

  Annons
  X
  Annons
  X

  I Peggy Guggenheims palats finns en av de mest omfattande samlingarna av 1900-talskonst.

  Foto: Carla Coulson Bild 1 av 1

  Bild 5 av 5

  Göra

  I Peggy Guggenheims palats finns en av de mest omfattande samlingarna av 1900-talskonst.
  I Peggy Guggenheims palats finns en av de mest omfattande samlingarna av 1900-talskonst. Foto: Carla Coulson

  Peggy Guggenheim Collection
  Ett av Europas mest förnämliga och personliga konstmuseum. Peggy Guggenheims konstsamling innefattar alla de konstnärer hon kände och umgicks med innan de blev kända. Således handlar hennes konst enbart om passion och inte om pengar. Museets palats, som tidigare var Guggenheims bostad, har dessutom en fantastisk symmetri som leder sina besökare från sal till sal. Här finns också en trädgård och takterrass med utsikt över Canal grande. I sommar visas bland annat utställningen Imagine med italiensk konst från 1960-talet.

  Adress: 704 Dorsoduro, guggenheim-venice.it

  Isola di San Francesco del Deserto
  En het sommardag är denna fridfulla kloster-ö i den norra delen av lagunen den perfekta tillflykten. Det är inte helt lätt att ta sig hit, det går endast två båtturer om dagen, så även under högsäsong är det glest med turister. De som letar sig hit är i första hand engelska akademiker snarare än tyska tågluffare. Avskildheten och arkitekturen är underbar, byggnaderna är en blandning av gotiskt och barockt, och munkarna som varit här sedan 1200-talet bor fortfarande i klostret.
  sanfrancescodeldeserto.it

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X