Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Resa

Mallorcas bästa stränder

Cala Mondrago på östkusten.
Cala Mondrago på östkusten. Foto: IBL

Mallora är en återkommande favorit hos svenskarna och varje år tillbringar tiotusentals sin semester där. SvD Resors Kristin Westesson som bott på ön guidar till några av de vackraste stränderna.

Text: Kristin Westesson - 23 juni 2016
Annons

1 / 8

Cala Mondrago

Mallorcas östkust består av flera "calas", som är små badvikar. Cala Mondrago, i nationalparken Mondrago Natural Park, på den sydöstra sidan är en av de vackraste badvikarna. Här finns både strand och klippor, och vattnet är helt kristallklart. Strandbaren är också mysig. Cala Mondrago är ganska liten – men välbesökt – och tycker du att det är för mycket folk kan du ta en promenad till grannstranden S'Amarador, också den väldigt fin. Hit tar du dig lättast med hyrbil.

Annons
Annons
Mal Pas, strax norr om Alcudia.

Mal Pas, strax norr om Alcudia.

Foto: Pep Roig/IBL

2 / 8

Mal Pas

Mal Pas, strax norr om Alcudia. Foto: Pep Roig/IBL

Mal Pas är en liten undangömd strandskatt – dit mest lokalbefolkningen hittar – strax norr om Alcudia. Mal Pas består av två mindre stränder som ligger bredvid varandra; St Joan och St Pepe – båda är lika fina. Båda vikarna är lugna med en skön atmosfär, med en väldigt mysig strandbar. Du tar dig hit med hyrbil, på cykel eller en taxi som inte kostar många euros från Alcudia. I området finns också flera härliga barer.

Annons
Annons
Cala Pi.

Cala Pi.

Foto: IBL

3 / 8

Cala Pi (Playa Formentor)

Cala Pi. Foto: IBL

Njut av ett bad i det kristallklara vattnet, omgiven av pinjeträd. Cala Pi är välbesökt men det går att hitta en egen plats. Udden Cap Formentor är ett populärt utflyktsmål, där den som tar sig upp till toppen bjuds på en svindlande utsikt. Cala Pi ligger nära den lilla hamnstaden Pollensa – på en fin cykelturs avstånd från Alcudia – som i sin tur har en härlig sandstrand. Köp mat på Al Fresco Deli och njut av en solnedgång på stranden!

Annons
Annons
Paradisiskt på Playa de Muro.

Paradisiskt på Playa de Muro.

Foto: IBL

4 / 8

Playa de Muro

Paradisiskt på Playa de Muro. Foto: IBL

Playa de Muro är förlängningen på den vackra Alcudiastranden, som sträcker sig från Port d' Alcudia till Can Picafort. Här är det något lugnare, och många spanjorer väljer att åka hit på lediga dagar. Stranden är kritvit och perfekt för den som vill ta långa promenader i vattenbrynet då stranden känns i det närmaste oändlig med sina 1,5 mil. Med det långgrunda vattnet passar stranden extra bra för barnfamiljer.

Annons
Annons
Es Trenc.

Es Trenc.

Foto: Stuart Pearce/IBL

5 / 8

Es Trenc

Es Trenc. Foto: Stuart Pearce/IBL

Es Trenc omnämns på varenda strandlista som skrivs om Mallorca, och det är välförtjänt. På öns sydligaste spets ligger stranden som flera gånger placerat sig på listor över Europas vackraste. Många anser att det här är så nära man kan komma en karibisk strand i Europa med de vidsträckta sanddynerna. En del av stranden är nudiststrand. På högsommaren kan det bli väldigt mycket folk, och då gäller det att komma hit tidigt.

Annons
Annons
Playa de Illetas.

Playa de Illetas.

Foto: IBL

6 / 8

Playa de Iletas

Playa de Illetas. Foto: IBL

Strax utanför Palma ligger byn Iletas. Här är det lugnt och skönt – det är förbjudet att spela musik och leka med bollar – en bra restaurang. Har du lite tålamod kan du finna dig en alldeles egen badvik, vikarna ligger tätt längs kusten. Illetas är ett perfekt val om du vill kombinera lugn med storstad. Stranden ligger nästan lite gömd, och du ser den inte direkt vid vägen. Lättast tar du dig hit med buss nummer 3 från Palma, eller med hyrbil.

Annons
Annons
Cala Molins.

Cala Molins.

Foto: IBL

7 / 8

Cala Molins

Cala Molins. Foto: IBL

På grund av en felkörning på norra sidan av ön hittade vi ljuvliga Cala Molins. I den lilla fiskebyn Cala San Vicente ligger viken över vilken lugnet vilar. Stranden är populär på grund av den fina, ljusa sanden som importeras varje år. I närheten ligger också Cala Barques och Cala Clara, som också är väldigt fina.

Annons
Annons
Cala Deía.

Cala Deía.

Foto: IBL

8 / 8

Cala Deía

Cala Deía. Foto: IBL

Cala Deía är kändisarnas favorit och det är lätt att förstå varför de uppskattar den lilla byn på västkusten så mycket. Badviken är svåråtkomlig, men stenstranden är värd all ansträngning när du letat dig dit. Passar bra för den som gillar att snorkla. Det finns två bra restauranger, som båda är specialiserade på fisk. Deía ligger mellan byarna Valldemossa och Sollér på västkusten, och hela kusten är en alldeles utmärkt roadtrip.

Annons