Annons

Guide: Fem bra krogar runt Östermalmstorg

Stureplan må vara ett av Krogstockholms starkaste fästen, men bara ett stenkast därifrån, runt Östermalmstorg, har det vuxit fram ett kluster med både stjärnkrogar och välkomnande kvartersrestauranger.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: GastrologikBild 1 av 1

1 / 6

Stjärnkrog som överraskar

Foto: Gastrologik

Avskalat och fullt av överraskningar. Restaurang Gastrologik, med en stjärna i Michelinguiden, gör det enkelt men också lite läskigt för sina gäster. Det finns ingen meny, vilket innebär att man slipper att välja. Samtidigt vet man inte heller vad som väntar.

– Effekten av en sådan här måltid blir större om du inte har några förutfattade meningar om vad du ska äta. Vi vill låta gästerna vara rena i sinnet, säger Jacob Holmström, som driver Gastrologik tillsammans med Anton Bjuhr.

Måltiden består av mellan 17 och 20 serveringar.

– Det är nog med intryck för att underhålla gäster en hel kväll.

Vinpaket finns för den som önskar, annars är drycken det enda som gästen tillåts att välja själv.

**Adress: **Artillerigatan 14

Öppet: Tisdag-lördag

**Pris: **Meny 1 295 kronor, vinpaket 995 kronor

**Boka: **Ja, 6-8 veckor innan om du önskar bord på en helg

**Lunch: **Ja, på systerkrogen Speceriet som serverar både lunch och middag. Klassisk meny finns, men restaurangen tar inga bokningar för att ge alla en möjlighet att få plats.

Annons
Annons
Foto: Hanna DunérBild 1 av 1

2 / 6

Riktig mat naturligtvis

Foto: Hanna Dunér

Daniel Larsson, som i februari i år tog över driften av Naturligtvis på Kommendörsgatan, ville servera ”riktig” mat gjord från grunden. Hållbart, ekologisk och närodlat är en självklarhet.

Rätterna på menyn byts ut successivt i takt med att råvarorna vandrar in och ut ur säsong. Maten kan beskrivas som klassisk, svensk husmanskost med franska inslag som Coq au vin och råbiff. Det svenska representeras bland annat av hjortfilé med kantareller, eller klassisk toast Skagen.

– Frankrike är ett fantastiskt matland, och jag älskar, precis som fransmännen, smör och grädde, säger Daniel Larsson.

Baren i entrén ska byggas ut inom kort. Förhoppningen är att locka after work-sugna, och något yngre gäster.

**Adress: **Kommendörsgatan 23

Öppet: måndag-lördag

Pris: Varmrätt 230-270 kronor

Boka: Ja, minst en vecka innan om du vill ha bord på en helg.

Lunch: Ja. Dagens lunch, trerätters för 120 kronor, samt en mindre à la carte-lunch.

Annons
Annons
Foto: Restaurang VoltBild 1 av 1

3 / 6

Hyllat hållbarhetstänk

Foto: Restaurang Volt

Femåringen Volt, som i februari tilldelades sin första stjärna i Michelinguiden, vill förespråka det naturliga, nära och ekologiska. Lokala, säsongsanpassade råvaror från små producenter är en del av restaurangens DNA.

– Hos oss hittar du aldrig några färska jordgubbar i december, säger en av delägarna, Johan Bengtsson.

Liksom på Gastrologik finns på denna moderna finkrog ett annorlunda menyupplägg. Två alternativ, om fyra eller sex rätter, där man i den senare kan välja mellan kött eller fisk. Hur rätterna har tillagats lämnar matsedeln åt fantasin genom att bara nämna huvudråvaror, som ”fänkål, mandel och späck”.

– Vi tillagar maten på ett sätt gästen inte förväntar sig. Tanken är att gästerna ska bli nyfikna, och då presenterar vi hellre maten ordentligt än att skriva ut allting.

Hållbarhetstänket går igen i sättet man använder råvaran. Fänkålens dill torkas och sparas, och stjälkarna kanderas för att bli godis.

Den enda förändringen sedan krogen fick sin stjärna i Guide Michelin är att beläggningen är jämnare över hela veckan, det vill säga – alltid fullsatt.

Adress: Kommendörsgatan 16

**Öppet: **Måndag-lördag, söndag stängt

**Pris: **Fyrarättersmeny 585 kronor, sexrättersmeny 735 kronor

Boka: Ja, 6-8 veckor innan om du vill ha bord torsdag-lördag.

**Lunch: **Nej

Annons
Annons
Foto: Hanna DunérBild 1 av 1

4 / 6

Hemtrevligt i mormors kök

Foto: Hanna Dunér

Mormors kök utgör ett annorlunda inslag på Östermalms krogscen. För två år sedan tog paret Ewa och Remi Lepek över restaurang Stolens gamla lokaler på Sibyllegatan. Köket, med mormor Josefina i luckan, bjuder på vällagad polsk mat, på noggrant utvalda och alltid färska råvaror.

– Halvfabrikat eller fryst mat finns inte på kartan, och vi har väldigt kräsna gäster, säger Ewa, operativt ansvarig för Mormors kök.

Favoriterna bland gästerna är förutom mormor Josefinas piroger, polsk entrecôte, nattbakat anklår och halstrad röding.

Hos Mormors kök ska det kännas som att vara hemma. För att skapa den rätta känslan är all inredning importerad från Polen, och krögarparet rör sig ständigt ute bland gästerna varav 80 procent utgörs av stamgäster. Ewa är stolt över att gästerna sitter kvar länge, och aldrig lämnar något kvar på tallriken.

**Adress: **Sibyllegatan 47

**Öppet: **Middag måndag-söndag, lunch
måndag-fredag

Lunch: Dagens lunch 110 kronor, samt ett mindre urval ur à la carte-menyn

Pris: Huvudrätt 175-285 kronor

Boka: Ja, för att vara säker på att få bord.

Annons
Annons
Foto: KommendörenBild 1 av 1

5 / 6

Bullrig kvartersfavorit

Foto: Kommendören

Kvarterskrogen Kommendören som tog över efter Bistro Nouveau, bytte ut franska confiterade anklår och créme brûlé mot hummertacos, fried chicken, och mac n’ cheese. Inspiration till menyn har hämtats från USA och Mexiko, men här finns även svenska, japanska och italienska smaker.

Detta är ett ställe man gärna skulle slinka in på om det gick. Men även här är det alltid säkrast att förboka. Baren är stor och bullrig, och lockar till en drink efter jobbet. Men risken är att det snabbt fylls på, och då med en något yngre publik än hos övriga krogar i samma område.

**Adress: **Kommendörsgatan 7

Öppet: Måndag till söndag

Priser: 135-285 kronor

Boka: Ja

**Lunch: **Nej

Annons
Annons

6 / 6

Andra restauranger runt Östermalmstorg som är värda ett besök

Nybrogatan 38

Broms

Speceriet

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons