Resa

Guide: Greklands bästa nya hotell

Från genomtänkt ekolyx på Ios till Mykonos bästa solnedgång från privat parkett. SvD Resor har valt ut den grekiska övärldens bästa nya hotell.


RHODOS
Gennadi Grand Resort
Gennadi, gennadigrandresort.com

Annons

De låga husens rymdålderslika, böljande former med brise-soleil för skugga intill hundratals glittrande pooler känns först mer Palm Springs än Tolvöarna. Men vid närmare titt står Gennadi Grand Resort på helt egna ben, stadigt grundade i en grön framtidsfilosofi. Här har man eget vattenreningsverk, en särskild sorts sluttande tak för att bidra till ett positivt mikroklimat och byggnadskonst med emfas vid att sudda ut gränsen mellan inomhus och Rhodos vilda fria. Allt för att ge gäster en så naturnära vistelse som möjligt som förhoppningsvis inbjuder till miljövänlig eftertanke. Samtidigt finns komfort i stil med gourmetrestaurang med fokus på fisk- och skaldjur, traditionellt ouzeri och gratis spabehandlingar inom räckhåll.

MYKONOS
Santa Marina Resort & Villas
Ornos, santa-marina.gr

Åh, den mykoniska magin! Vet den några gränser? När exklusiva Santa Marina nyöppnar i maj finns troligtvis ingen annan plats att bättre erfara öns säregna bohemlyx, här kännetecknad av klängande klasar med sockerbitshus bland välmanikyrerade trädgårdar, bassänger, det nya spat Ginkgo samt världens första beachbarvariant av glamorösa Buddha Bar-konceptet. Där hittas givetvis celebra DJ:er och mixologer. Men även saktmod, Medelhavscuisine och hjärtskärande vackra vyer över Egeiska havet. Mer grekiskt blir det inte.

KRETA
Abaton Island Resort & Spa
Hersonissos, abaton.gr

Ingen packningslista till Kreta är komplett utan kängor; här behövs rejäla skodon för föreskriven vandring i öns bergsmassiv. Ty bortom Chaniakustens vimmel är denna Europas yttersta Medelhavspostering en stor uppvisning i miljöer som kräver ansträngning att uppleva på djupet. Och vad kan vara bättre efter fysiska äventyr än ett nytt spahotell? Abaton, som öppnar nästa vecka, är inte litet: här samsas 152 luxuösa rum, nära nog hälften med privat pool. Men läget är tystlåtet perfekt för wellnessdrömmar. Över spat vakar brittiska hudvårdsföretaget Elemis oavsett om du kommer för hydromassage eller ansiktsvård, och när det är dags att smörja kråset finns fem restauranger. Tips: Elemes, med kretensisk meny. Lokala läckerheter som pajen kalitsounia fylld med ost och sniglar bör inte missas!

KORFU
Ikos Dassia
Dassia, ikosresorts.com

Ovänner av all-inclusive, hör upp! Ger tanken på allt-inräknat allergiska utslag är det, tro det eller ej, just dig som Ikos vill nå. Med sitt minutiösa ”infinite lifestyle”-koncept, utvecklat på två magnifika hotell vid Halkidikihalvön, har hotellgruppen vunnit flera priser – och i maj kommer turen till Korfu. Vid pinjeklädda kustremsan Dássia sticker numera praktfulla sviter och villor upp bland grönskan intill en bedårande privat badplats. Vad som gör Ikos tolkning av ”ett pris, samtliga upplevelser” så unikt är det vuxna fokuset med stor omsorg om gastronomi, skönhetsbehandlingar och skräddarsydda eskapader. På Ikos Dassia innebär det bland annat hela nio krogar uttänkta i samråd med Michelinkockar samt barer med häpnandsväckande vinlistor. Mycket sofistikerat.

IOS
Calilo Resort
calilo.gr

Ios hamnar ofta i skymundan av närliggande Santorini och Mykonos. Det är delvis medvetet, åtminstone om du frågar forne börshajen Angelos Michalopoulos som förvärvat en fjärdedel av ön. I ett årtionde har hans team analyserat hur man bäst och mest hållbart förvaltar denna 500 hektar stora skatt. Resultatet är den snart färdigställda ekoresorten Calilo, vars öppningsdatum ännu är höljt i dunkel, där gäster kommer att kunna boka 30 eklektiska rum som uppförts med sten utvunnen på Ios och som drivs med solkraft och geotermiska värmesystem. Mat lagas på ekologiska råvaror från köksträdgården, utomhusbiografen lovas vara spektakulär och för den som önskar klassiskt sol och bad erbjuds en mil av privat kustområde. Vi hänger redan på låset.

Till Toppen