X
Annons
X

Guide: 8 nya krogfavoriter i Barcelona

Den katalanska huvudstadens restauranger fortsätter att sjuda av kreativitet, långt bortom tapas. Här är åtta nya favoriter för alla som tröttnat på patatas bravas och gambas al ajillo.

Rooftop Smoke-house, rökkonster på hög nivå.
Rooftop Smoke-house, rökkonster på hög nivå.

Rökutveckling – Rooftop Smokehouse

Det började med två vänner och en gammal vintunna på ett tak. Tillsammans inledde de vilda rökexperiment med allt från bläckfisk till anka. Ryktena om deras rökkonster började spridas och via en food truck och diverse popup-krogar öppnade man i fjol ett högkvarter i den vackra Fàbrica Lehman-byggnaden där man varje månad arrangerar ett antal luncher och middagar i det stora köket.

Varje måltid är unik och den som registrerar sig för deras nyhetsutskick får information om när nästa bjudning äger rum. Det går även bra att komma förbi och handla deras rökta kött, chutneys, pickles och senap. Missa inte heller rökvännernas senaste tillskott, trånga Pastrami Bar i Born, vars pastramimackor är köttslöjdunder i tre våningar (C/ Rera de Palau 4).

Adress: Carrer Consell De Cent 159

Rooftop Smokehouse Story rooftopsmokehouse.com

Rooftop Smoke-house, rökkonster på hög nivå.

Bild 1 av 4

Slow food-rörelsen har med Rasoterra skapat en av Barcelonas bästa gröna kvarterskrogar.

Foto: Gabriele Merolli Bild 2 av 4

Alltid estetiskt fulländade rätter på Instagram­drömmen Green Spot.

Bild 3 av 4

Roca Moo ingår i krögarbröderna Rocas stjärnbeströdda imperium.

Bild 4 av 4

Del 1 av 7

Spansk dim sum – Kao Dim Sum

Kao Dim Sum kallar sig Barcelonas första dim sum-klubb. Och visst, den strama inredningen har inte mycket gemensamt med den genomsnittliga dim sum-krogen. Men den främsta anledningen att äta dim sum i Barcelona är krögarfamiljen Kaos kreativa haute cuisine-tolkningar av kinesiska smårätter där även Katalonien får vara med på ett hörn. Deras dumplings med tupp, squash och ingefära är ett elegant exempel på detta fusiontänk, liksom varianterna med räkor och öringrom, eller bacon och buljong. För den som föredrar traditionell dim sum ligger pappa Kaos ställe Mr Kao i samma kvarter.

Adress: Carrer del Bisbe Sivilla 48

Kao Dim Sum kaodimsum.com
Annons
X
Annons
X
Annons
X

Slow food-rörelsen har med Rasoterra skapat en av Barcelonas bästa gröna kvarterskrogar.

Foto: Gabriele Merolli Bild 1 av 1

Del 2 av 7

Matmanifest – Rasoterra

Slow food-rörelsen har med Rasoterra skapat en av Barcelonas bästa gröna kvarterskrogar. Foto: Gabriele Merolli

Utifrån ser Rasoterra ut som vilken tapasbar som helst, undangömd på en bakgata i de gotiska kvarteren. Men ett ställe som stoltserar med ett manifest sätter ribban betydligt högre än att kränga vin och småplock till grannskapet. Punkt nummer ett: "bakom alla våra rätter och ingredienser finns en historia".

Rasoterra drivs av folket bakom Barcelonas slowfood-rörelse som med lika delar experimentlusta och 0 km-filosofi (enbart närodlat alltså) skapat en av stadens förnämsta gröna kvarterskrogar. Trerätters-lunchen är kärlek för 13 euro, men det är på kvällarna de plockar fram det tunga artilleriet. Varje rätt bär mycket riktigt på en historia, berättad av den kunniga personalen, och vi lyssnar noga till deras ajoblanco och äggravioli fylld med squash och mint.

Adress: Carrer de Palau 5

rasoterra.cat rasoterra.cat
Annons
X
Annons
X
Annons
X

Del 3 av 7

Bistronomi – Gresca

Åtskilliga matbloggare tycks störa sig på Grescas hemlighetsfulla hemsida som inte säger någonting alls, och ännu mindre delar med sig av en epostadress för bordsbokning. Men låt inte den detaljen avskräcka, lyft telefonen i stället och ring och boka en kväll i sällskap med Rafa Peña och hans avsmakningsmenyer. Peñas ställe är av minsta möjliga sort, med sympatiska priser och skyhög ambitionsnivå – menyerna utgår alltid från den fisk och de grödor som var bäst på morgonen när Peña var ute och handlade. Det är inte svårt att förstå varför han kallas bistronomi-vågens okrönte kung när rätterna landar på bordet, däribland en bläckfisk med butifarrakorv och en smått sensationell örtomelett inlindad i en papperstunn baconskiva.

Adress: Provença 230

GRESCA RESTAURANT gresca.net
Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

    Anmäl dig här kundservice.svd.se
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X

    Alltid estetiskt fulländade rätter på Instagram­drömmen Green Spot.

    Bild 1 av 1

    Del 4 av 7

    Grön designdröm – Green Spot

    Alltid estetiskt fulländade rätter på Instagram­drömmen Green Spot.

    Nyöppnade Green Spot har snabbt tagit täten som Barcelonas mest Instagramvänliga krog. De dova färgerna, de mörka ekväggarna och träborden med skrivbordslampor (perfekt för gäster som ska ta matbilder!) är en inredningsdröm som Wall-paper redan har uppmärksammat. Maten då? Green Spot kallar sig en vegetarisk restaurang för icke-vegetarianer och den inledande drinken med quinoa-vodka, apelsin och kanel sätter tonen direkt. Fräsch, nytänkande och oväntat god. Kvällen fortsätter med en parad av estetiskt fulländade mashups med smaker från hela världen. Den veganska hampapizzan med cashewsås och ett berg av grönt är ren pizzapoesi, läckra är även vindolmarna fyllda med indiska pakoras. Vi avrundar med en matcha-pannacotta. Därefter går vi ner till stranden.

    Adress: Carrer de la Reina Cristina 12

    En Compañía de Lobos - Restaurantes encompaniadelobos.com
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X

    Roca Moo ingår i krögarbröderna Rocas stjärnbeströdda imperium.

    Bild 1 av 1

    Del 5 av 7

    Stjärnklart – Roca Moo

    Roca Moo ingår i krögarbröderna Rocas stjärnbeströdda imperium.

    Att försöka få bord på krögarbröderna Rocas kronjuvel El Cellar de Can Roca – tvåa på World’s 50 best-listan och innehavare av tre Michelinstjärnor – är en thriller med oviss utgång. Vi beger oss i stället till det lite mindre strålkastarupplysta Roca Moo, beläget i Hotel Omm, där man häromåret slängde ut det klassiska finkrogmanéret för en mer avslappnad inramning. Ett klokt beslut som ledde till att köket flyttade ut i matsalen och att ljudvolymen gick från dämpad till skönt sorl. Helst sitter vi i baren och kikar på köksteamet som med zen-liknande precision lagar moderna remixar av katalanska specialiteter.

    Lunchmenyn är en rabatterad biljett till Rocabrödernas kulinariska himmel, men det är kvällarnas "menu Joan Roca" som lämnar bestående minnen, långt efter hemkomsten till Sverige.

    Adress: Rosselló 265

    Hotel 5 estrellas, hotel de lujo Barcelona | OMM Hotel & Spa Barcelona hotelomm.com
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X

    Del 6 av 7

    Livet innan eld – Espai Kru

    Skaldjursrestaurangen Espai Kru må ha en 10-talsdoftande inramning som blinkar mot Norden, men deras koncept tar oss långt tillbaka i tiden. En stor del av menyn är tillägnad alltings begynnelse, livet innan elden och en föda som intogs rå och nyfångad. I Espai Krus historietolkning innebär det en hymn till vattnets bästa råvaror med minsta möjliga smaktillägg. Med andra ord – sashimi, carpaccio på sjöborre, tonfisktartar, otoro och ceviche. Därefter kom elden, marinader och inläggningar, och historieresan fortsätter med grillad hummer dränkt i vitlök, sauterade sjö-gurkor med korianderolja och kummel i bläckfiskbläck. Den konsekvent höga nivån på råvaror och anrättningar – det var länge sedan vi åt så goda skaldjur – gör att vi förlåter det något ansträngda konceptet.

    Adress: Carrer Lleida 7

    espai Kru espaikru.com
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X

    Del 7 av 7

    Flexitarianskt – Flax & Kale

    Flax & Kale beskriver sig som en flexitariansk restaurang. Det går ut på att; "okej, vi är ett i huvudsak veganskt ställe, men herregud, ibland måste vi få servera en bit fisk". En sympatisk filosofi som får oss att överväga att bli flexitarianer på heltid.

    Den New York-inspirerade bistron är det senaste tillskottet i hälsodrottningen Teresa Carles imperium. Som sig bör är stämningen hög och inredningen medvetet stökig. På morgnarna langar man ut spelt-croissanter och ingefärsdonuts, men kom ännu hellre hit för en middag. Vår grillade melon med getost, mintsås och senapsblad som följs av misomarinerad svart torsk med en dashi på svart vitlök är så goda att tallrikarna diskar sig själva.

    Adress: Carrer dels Tallers 74

    FLAX&KALE - CUINA FLEXITERIANA teresacarles.com
    Annons
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X