X
Annons
X

Guide: 8 krogfavoriter som spelar i Berlins stjärnliga

Med fler Michelinstjärnor än någonsin befäster Berlin sin position som Tysklands bästa krogstad. Detta är SvD:s åtta favoriter i stjärnligan.

La Soupe Populaire är en kombination av restaurang och galleri. Både meny och konst byts ut var tredje månad.
La Soupe Populaire är en kombination av restaurang och galleri. Både meny och konst byts ut var tredje månad. Foto: Jens Peter Randt

La Soupe Populaire är en kombination av restaurang och galleri. Både meny och konst byts ut var tredje månad.

Foto: Jens Peter Randt Bild 1 av 9

I år fick Horváth sin andra stjärna.

Bild 2 av 9
Foto: På Industry Standard är brunchen hetast. Bild 3 av 9

Sedan Barack Obama åt kalvköttbullar på La Soupe Populaire har rätten blivit en klassiker.

Foto: Jens Peter Randt Bild 4 av 9

De 28 gästerna på Nobelhart & Schmutzig bjuds bara på säsongens råvaror från Berlinregionen och Östersjön.

Foto: Amin Akhtar Bild 5 av 9

På Einsunternull spelar kött och fisk en undanskymd roll.

Foto: René Riis Bild 6 av 9

Rätterna på Sauvage är fria från spannmål, gluten, socker och mjölkprodukter.

Bild 7 av 9

Isländsk matlagning när den är som bäst.

Foto: Stefan Korte Bild 8 av 9

Fransk cuisine med tysk twist.

Bild 9 av 9

I år fick Horváth sin andra stjärna.

Bild 1 av 1

Del 1 av 8

Horváth: Tvåstjärnig vegetarisk flirt

I år fick Horváth sin andra stjärna.

**Sedan 1918 har **Paul-Lincke-Ufer 44A varit adress åt ett flertal restauranger med stjärnglans, däribland David Bowies gamla stammishak Café Exil. Ingen har emellertid glittrat lika mycket som dagens hyresgäst, Horváth. I år premierades chefskocken Sebastian Frank med sin andra Michelinstjärna, en prestation snäppet svårare än att få en. På tallrikarna finner man uppdaterade smaker från Franks barndom i Österrike – tänk kycklingskinn med gröna tomater och svart kantarell. Extra imponerande är de många vegetariska alternativen som utgör nästan halva menyn.

Adress: Paul-Linke-Ufer 44A

Restaurant HORVÁTH http://www.restaurant-horvath.de
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: På Industry Standard är brunchen hetast. Bild 1 av 1

Del 2 av 8

Industry Standard: Sofistikerad nos-till-svans-pionjär

Foto: På Industry Standard är brunchen hetast.

När Industry Standard slog upp dörrarna i Neukölln för drygt ett år sedan blev det startskottet för en mer sofistikerad kokkonst i detta tidigare ganska ruffa område. Under ledning av Ramses Manneck är krogen något av pionjärer inom nos-till-svans-tänket i Berlin. Hit kommer man för picklad gristunga, smörig benmärg på en skiva bröd och lammhjärna med chimichurri – allt suveränt parat med naturviner. Men enligt stans foodies är det brunchen som är ställets smaskigaste hemlighet, så passa på att boka bord innan alla andra får nys om det.

Adress: Sonnenallée 83

English http://www.industry-standard.de
Annons
X
Annons
X
Annons
X

Sedan Barack Obama åt kalvköttbullar på La Soupe Populaire har rätten blivit en klassiker.

Foto: Jens Peter Randt Bild 1 av 1

Del 3 av 8

La Soupe Populaire: I Barack Obamas fotspår

Sedan Barack Obama åt kalvköttbullar på La Soupe Populaire har rätten blivit en klassiker. Foto: Jens Peter Randt

Kändiskocken Tim Raues senaste satsning ligger i bryggeriet Bötzows forna lokaler och är en kombination av restaurang och galleri. Man har behållit fabrikens råa, minimalistiska dekor som kontrast till den bjärta konsten på väggar och tallrikar. Både utställningar och menyer roterar var tredje månad, men det finns alltid minst ett par rätter av moderniserad berlinsk husmanskost. Missa inte paradrätten Königsberger klopse; kalvköttbullar med potatismos och picklad rödbeta i vitvinssås. Den har blivit något av en klassiker sedan Barack Obama åt den vid sitt besök för drygt två år sedan.

Adress: Prenzlauer Allée 242

La Soupe Populaire lasoupepopulaire.de
Annons
X
Annons
X
Annons
X

De 28 gästerna på Nobelhart & Schmutzig bjuds bara på säsongens råvaror från Berlinregionen och Östersjön.

Foto: Amin Akhtar Bild 1 av 1

Del 4 av 8

Nobelhart & Schmutzig: Brutalt lokalt fokus

De 28 gästerna på Nobelhart & Schmutzig bjuds bara på säsongens råvaror från Berlinregionen och Östersjön. Foto: Amin Akhtar

**På matbaren Nobelhart & Schmutzig **ryms bara 28 gäster åt gången, samtliga hopträngda utmed disken mitt i köket. Här dukas det fram en avsmakningsmeny på tio rätter, tillredda framför gästerna av ett kocklag som enbart har säsongens råvaror från Berlinregionen och Östersjön att tillgå. I Micha Schäfers kök finns således ingen olivolja, peppar, vanilj eller choklad – men däremot anka, kvittenfrukt, svartkål, kyndel och vitling. Krogen kallar sitt koncept för "brutalt lokalt", och efter blott ett års verksamhet gjorde Guide Michelin tummen upp och gav dem en stjärna.

Adress: Friedrichstraße 218

Nobelhart & Schmutzig - Speiselokal nobelhartundschmutzig.com
Annons
X
Annons
X
Annons
X

På Einsunternull spelar kött och fisk en undanskymd roll.

Foto: René Riis Bild 1 av 1

Del 5 av 8

Einsunternull: Godsaker från den tyska jorden

På Einsunternull spelar kött och fisk en undanskymd roll. Foto: René Riis

När kockstjärnorna från hyllade Reinstoff öppnar eget är det lokala råvaror av bästa kvalitet som står i fokus. Maten serveras i en källare, och från den tyska underjorden kommer även merparten av grödorna som ligger på tallrikarna. Einsunternull är visserligen ingen renodlad vegetarisk restaurang, men fisk och kött spelar en undanskymd roll. Och vem behöver en köttbit när man kan få en smaksensation som karamelliserat päron med kålrabbi?

Adress: Hannoversche Straße 1

einsunternull | Website einsunternull einsunternull.com
Annons
X
Annons
X
Annons
X

Rätterna på Sauvage är fria från spannmål, gluten, socker och mjölkprodukter.

Bild 1 av 1

Del 6 av 8

Sauvage – Sagolik stenåldersmat

Rätterna på Sauvage är fria från spannmål, gluten, socker och mjölkprodukter.

Lokalen avslöjar ingenting. Detta skulle kunna vara en helt vanlig kvarterskrog i Neukölln. Men ingen annan i Berlin gör det som kocken Rodrigo Leite-Poço ägnar sig åt i köket: paleokost, även känt som stenåldersmat. Hans läckra rätter är helt fria från spannmål, gluten, socker och mjölkprodukter. Resultatet? Smått sagolikt.

Adress: Winsstraße 30

Paleo Restaurant - Gluten free food in Berlin | Sauvage sauvageberlin.com
Annons
X
Annons
X
Annons
X

Isländsk matlagning när den är som bäst.

Foto: Stefan Korte Bild 1 av 1

Del 7 av 8

Dóttir: Nynordiskt stjärnskott i Mitte

Isländsk matlagning när den är som bäst. Foto: Stefan Korte

Sådan bror, sådan syster. Danskfödda islänningen Victoria Eliasdóttir har lyckats lika väl med sin fisk- och skaldjursbistro som celebra syskonet Ólafur Eliasson lyckats med sin konst. Med skön stämning, fantastiska drinkar och en fyrarättersmeny som dukas fram i överraskande generösa portioner är årsgamla Dóttir ett välkommet stjärnskott i Mitte. Eliasdóttirs isländska matlagning håller hela vägen från den rökta makrillen med färskost och tomatskum till avslutningen med dillglass, citron, vit chokladmousse och syrlig hallonmaräng.

Adress: Mittelstraße 41

Dottir Berlin dottirberlin.com
Annons
X
Annons
X
Annons
X

Fransk cuisine med tysk twist.

Bild 1 av 1

Del 8 av 8

Eins 44 Kantine: Fransk-tyskt i gammalt destilleri

Fransk cuisine med tysk twist.

I en fantastisk, industrichic lokal som en gång i tiden var destilleri vidareutvecklar Jonathan Kartenberg och Sebastian Radtke vad de tidigare kokade ihop på Hotel Amanos sofistikerade krog Mani. Resultatet är en raffinerad fransk cuisine med en stor dos tyska influenser. Bland höjdpunkterna: njurtappstek med sparris samt griskind med anklever och tryffel. Även vinlistans flaskor härstammar från Frankrike och Tyskland, inte minst flertalet utmärkta riesling.

Adress: Elbestraße 28/29

Restaurant http://eins44.com

Läs även

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X