Hur ska Sverige agera mot Kina?

PODD | 25 februari. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras Gui Minhai. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras den svenska förläggaren Gui Minhai.

I natt kom domen – Gui Minhai får 10 år i fängelse i Kina. Domen säger att Gui Minhai har "erbjudit underrättelseinformation utomlands". De flesta bedömare menar att det mest är en omskrivning för att han spridit kritisk information om president Xi Jinping från sin bokhandel i Hongkong, som sålde statskritisk litteratur.

Gui Minhai är 55 år och föddes i Kina. När han var 32 år blev han svensk medborgare, och det är i Sverige som han gifte sig och fick barn. Sedan 2015 har han varit frihetsberövad då han fördes bort av kinesiska statstjänstemän från sin semesterbostad i Thailand. Flera gånger har han dykt upp i kinesisk tv där han misstänks ha tvingats till falska erkännanden. Han sa bland annat att han var i Kina frivilligt.

När domen nu fallit så står det att Gui Minhai inte planerar att överklaga domen. "En riggad rättegång i en låtsasdomstol", säger Pekings tidigare kulturattaché Magnus Fiskesjö om beskedet.

Vad betyder domen för Gui Minhai? Har regeringen gjort tillräckligt för att få honom fri? Och vilka förslag som nu förs fram i debatten som hämnd mot Kina är smartast? Ledarsidans Lydia Wålsten och Olof Ehrenkrona diskuterar med Björn Jerdén, chef för Asienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet och Erik Halkjaer, chef för Reportrar utan Gränser.

Ledarredaktionen on acastembed.acast.com
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons