Gudstjänst är aldrig ett ”mångkulturalistiskt jippo”

Drottning Silvia och domprost Åke Bonnier i Storkyrkan under gudstjänsten i samband med riksmötets öppnande.
Drottning Silvia och domprost Åke Bonnier i Storkyrkan under gudstjänsten i samband med riksmötets öppnande. Foto: JESSICA GOW/SCANPIX
Under strecket
Publicerad
Annons

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, känner sig illa till mods, skriver han i en debattartikel, eftersom det medverkade en imam och en rabbin i gudstjänsten som firades i Storkyrkan i Stockholm på torsdagen i samband med Riksmötets öppnande. Eftersom Riksmötet representerar hela svenska folket bjuder Storkyrkan vartannat år in representanter för andra kristna samfund och vartannat år företrädare för andra religioner. I år välkomnade vi imamen Othman Al Tawalbeh och rabbinen David Lazar, som medverkade i gudstjänsten genom att läsa texter ur Koranen respektive Psaltaren.

Jimmie Åkesson beskriver gudstjänsten som ett ”mångkulturalistiskt jippo” som leder till splittring. Han skriver också att han står för ett samhälle som bygger på gemenskap. Att låta en imam och en rabbin medverka i gudstjänsten ser vi som ett uttryck för just gemenskap. Att bygga murar mellan människor beroende på religiös tillhörighet, etnicitet, sexuell läggning eller andra egenskaper är det som verkligen splittrar. Oavsett vilka etiketter vi sätter på varandra är vi alla älskade av Gud, vilket jag, Åke Bonnier, lyfte fram i mina inledningsord i gudstjänsten. Tron på att Gud har skapat alla människor är grunden för att vi har respekt för alla.

Annons
Annons
Annons