Annons

Guds hand fångad på bild från Nasa

De senaste månaderna har Nasa släppt flera spektakulära bilder från rymden. På den senaste bilden har rymdteleskopet Hubble fotograferat galaxer som tidigare inte kunnat ses.

Under strecket
Publicerad

NASA släpper nu nya bilder tagna från rymdteleskopet Hubble. Bilderna visar galaxer som tidigare inte kunnat ses med blotta ögat. De första bilderna visade nästan 3 000 galaxer. Astronomer försöker fortfarande lista ut vilka av dessa galaxer som är äldst och vilka som är nyare. ”Tänk om du gick tillbaka 500 miljoner år efter Big Bang och tittade runt på himlen. Galaxer är närmare. De är mindre. De är klarblå och de är överallt,” säger astronomen Garth Illingworth vid University of California Santa Cruz till AP. Hubble och andra teleskop har sett så här långt även tidigare, men detta är den första kompletta uppsättning bilder i det synliga ljuset som det mänskliga ögat ser. För att få fram bilderna använde Nasa en metod där teleskopet Hubble riktades mot en sammanhörande grupp av galaxer, en så kallad galaxhop. Galaxhopen fungerar som ett förstoringsglas och på så sätt fick man en naturlig zoom och kunde se vad som fanns ännu längre bort. Bilderna är betydande och viktiga enligt Christopher Conselice, professor vid universitetet i Nottingham, England: ”De kommer att berätta om universums utformning och utveckling”, sade han till nyhetsbyrån AP.

Foto: NASA/ESA
NASA släpper nu nya bilder tagna från rymdteleskopet Hubble. Bilderna visar galaxer som tidigare inte kunnat ses med blotta ögat.
De första bilderna visade nästan 3 000 galaxer. Astronomer försöker fortfarande lista ut vilka av dessa galaxer som är äldst och vilka som är nyare.

”Tänk om du gick tillbaka 500 miljoner år efter Big Bang och tittade runt på himlen. Galaxer är närmare. De är mindre. De är klarblå och de är överallt,” säger astronomen Garth Illingworth vid University of California Santa Cruz till AP.

Hubble och andra teleskop har sett så här långt även tidigare, men detta är den första kompletta uppsättning bilder i det synliga ljuset som det mänskliga ögat ser.


För att få fram bilderna använde Nasa en metod där teleskopet Hubble riktades mot en sammanhörande grupp av galaxer, en så kallad galaxhop. Galaxhopen fungerar som ett förstoringsglas och på så sätt fick man en naturlig zoom och kunde se vad som fanns ännu längre bort.

Bilderna är betydande och viktiga enligt Christopher Conselice, professor vid universitetet i Nottingham, England:

”De kommer att berätta om universums utformning och utveckling”, sade han till nyhetsbyrån AP.
NASA släpper nu nya bilder tagna från rymdteleskopet Hubble. Bilderna visar galaxer som tidigare inte kunnat ses med blotta ögat. De första bilderna visade nästan 3 000 galaxer. Astronomer försöker fortfarande lista ut vilka av dessa galaxer som är äldst och vilka som är nyare. ”Tänk om du gick tillbaka 500 miljoner år efter Big Bang och tittade runt på himlen. Galaxer är närmare. De är mindre. De är klarblå och de är överallt,” säger astronomen Garth Illingworth vid University of California Santa Cruz till AP. Hubble och andra teleskop har sett så här långt även tidigare, men detta är den första kompletta uppsättning bilder i det synliga ljuset som det mänskliga ögat ser. För att få fram bilderna använde Nasa en metod där teleskopet Hubble riktades mot en sammanhörande grupp av galaxer, en så kallad galaxhop. Galaxhopen fungerar som ett förstoringsglas och på så sätt fick man en naturlig zoom och kunde se vad som fanns ännu längre bort. Bilderna är betydande och viktiga enligt Christopher Conselice, professor vid universitetet i Nottingham, England: ”De kommer att berätta om universums utformning och utveckling”, sade han till nyhetsbyrån AP. Foto: NASA/ESA
Annons
Annons
Annons