Gudrun och Bert som folk är mest

Under strecket
Publicerad
Annons

0 Missa inte
Barnradions 80-årsfirande på temat Lennart Hellsing. Den här veckan medverkar han själv. P 4 kl 17.45
0 För övrigt
såg jag att Peter Örn tänker ”förändra Sveriges Radio i grunden”. I grunden. Det låter något. Redan i höst får styrelsen ta emot förslag om bl a kanalstrukturen.
Radiokrönika
Upplevde Sverige ett regeringsskifte eller något lika viktigt i måndags? Visste man inte bättre och råkade slå på P 1 strax efter klockan tio kunde man tro det. Reportern Inger Arenander halvviskade i väntan på att något som var fördröjt skulle starta. Vad?
Den som håller sig med SvD visste svaret: Gudrun Schyman var i farten. Hon presenterade sitt Feministiskt initiativ samma dag som Marita Ulvskog (s) skulle samla sina Feministas. Tillfällighet förstås.
Presskonferens klockan tio. Odla med P 1 fick maka på sig. Schyman dröjde två minuter, fem minuter precis som statsministern när han har något angeläget att meddela nationen. Till slut kunde en annan radioröst viska vad som stod på namnskyltarna:
Monica Amante, Susanne Linde nej, inte nya ministrar, bisittare till Schyman. Och så kom hon då själv och övertog radiosändningen en halvtimme framåt.

Vem mer än Schyman skulle skapa denna uppståndelse? Jag kommer bara på ett namn, Bert Karlsson, men han är ju inte med i politiken längre. Eller är han? I förra veckan skrev han på ansökan om medlemskap i folkpartiet (direkt i tv), ett par dagar senare bredde han ut sig på en debattsida i ämnet populism. Räkna med Bert.
Populism, ja. Det har med folklighet att göra. Frågan är om inte Bert Karlsson förkroppsligar det begreppet. Det sade ingen när Vågen några timmar efter Schyman Show ägnade hela sin sändningstid åt att försöka reda ut vad folklighet är. Det gick inget vidare. I varje fall lyckades jag aldrig urskilja något svar.
Tre kulturpersoner diskuterade: Göran Greider, Andrés Lokko, Anna Tullberg. Tänk om Bert hade fått vara med i det gänget. Då hade nog en och annan kulturklyscha blivit avklädd. Våga, Vågen!

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons