X
Annons
X

Ivar Arpi: Gud är kopternas enda tillflykt

Det börjar ofta med ett rykte. En kristen man påstås ha förfört en muslimsk kvinna. En oförlåtlig överträdelse, enligt de flesta muslimer i Egypten. Av muslimska egypter är noll procent bekväma med om deras dotter skulle gifta sig med en kristen man (Pew research center, 2013). Ett sånt rykte var vad som låg bakom oroligheterna i maj i El-Kharm i Minya, som ligger drygt 20 mil söderut från Kairo. I ett inslag i Studio Ett berättar kopten Saad Fadl Saad hur en man försökte sätta eld på hans son och hans faster, genom att hälla bensin på dem (23/8). Det var bara tur att mannen av misstag skvätte bensin på sig själv på kuppen så att när han skulle tända på satte eld på sig själv och sprang iväg. Eftersom folkmassan inte kunde ta sig in genom framsidans metalldörr tände de eld på baksidan. Saad berättar: ”Vi, de äldre i familjen, hade gett upp. Det var smärtsamt att känna sig så hjälplös medan min 5 åriga dotter tittade på mig.”

Men till slut kom brandkåren och lyckades släcka branden. Alla kopter har inte samma tur. I samma oroligheter brändes sju koptiska hem ned. Och en 70-årig koptisk kvinna blev avklädd naken, misshandlad och släpad genom gatorna av en folkmassa på 300 muslimska män.

Tanken på att en muslimsk kvinna gifter sig med kristen man är tabu. Men koptiska kvinnor och flickor försvinner regelbundet i kidnappningar. Ibland används de i trafficking. Oftare sker tvångskonvertering till islam och tvångsgiftermål. Vissa kvinnor är redan gifta, andra är bara tonåringar. Efter en tvångskonvertering till islam är det nästintill omöjligt att få tillbaka sin status som kristen. En del koptiska kvinnor ändrar därför i preventivt syfte sina namn till muslimska för att undvika våldtäkt eller kidnappning. Även kristna kvinnor känner sig ofta tvungna att skyla sig med slöja, av samma anledning.

Annons
X

Ett annat rykte kan vara att man använder ett hus som kyrka. Nya kyrkor har i praktiken varit omöjliga att bygga i Egypten. Att ens reparera en kyrka har varit en byråkratisk mardröm. Men om det ryktas att hus används som gudstjänstlokaler har det provocerat radikala islamister. Det var vad som hände i byn Baidaa, där det finns många salafister, när en folkmassa på 5 000 attackerade kristna efter ett rykte om att de byggde en kyrka.

Kopter i Kairo genomför en sällsynt demonstration med budskapet att de inte vill bli behandlade som andra klassens medborgare. Foto: Nariman El-Mofty / TT / NTB Scanpix

I många fall pressas de kristna efter den här sortens attacker till försoningsprocesser, vilka är sanktionerade av staten. Det låter förvisso fint, men innebär i realiteten att förövarna slipper rättsliga påföljder. Offren hotas och utpressas tills de släpper sina anklagelser och åtalen läggs ned. Det kallas försoning, men innebär förnedring. Som Ishak Ibrahim från Egyptian Initiative for Personal Rights säger i reportaget i Studio Ett visar detta att kopternas rättigheter är mycket begränsade: "Signalen till angriparen är att du är mer värd och om du gör det igen kan du slippa straff en gång till, medan den som angripits, och här är det kristna får veta att man är en andra klassens medborgare som får finna sig i vad man bestämmer."

I El-Kharm vägrar Saad Fadl Saad en försoningsprocess, trots att han hotas. Han vill ha en riktig rättegång. Frågan är vilket pris han och hans familj kommer få betala för eventuell rättvisa.

Även om den nya regimen är mer välvilligt inställd till kopterna har situationen trots det blivit svårare, enligt organisationen Open Doors som följer kristnas situation i världen. Av världens länder är Egypten på plats 22 av de svåraste länderna att leva i. Men kopterna är inte bara kristna, utan utgör även Egyptens urbefolkning. Hur länge kan de leva kvar i sitt urhem? Som Open Doors skrev den 18 augusti: Gud förblir den enda tillflykten för Egyptens kristna.

Annons
Annons
X

Kopter i Kairo genomför en sällsynt demonstration med budskapet att de inte vill bli behandlade som andra klassens medborgare.

Foto: Nariman El-Mofty / TT / NTB Scanpix Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X