Annons

Gud är hans coach

Presidenten i världens mest religiösa i-land är väckelsekristen och det bidrar till slitningarna med Europa. Samfunden kan få ta över mer av välfärdsbehoven när budgetmedlen skärs ned. Detta är den första artikeln i SvD:s serie om George W Bushs USA.

Under strecket
Publicerad

SOUTH BARRINGTON
Inga kors, inga biblar, inga mosaikfönster med religiösa motiv, inga svarta prästkappor - utan teater, popmusik, den senaste ljud- och ljustekniken och pastor i kortärmad skjorta.
Den stora samlingssalen i Willow Creek Community Church är välfylld. Den amerikanska otåligheten som brukar visa sig i ett stadigt spring i bänkraderna under sport- och musikevenemang märks inte. Klockan närmar sig halv tolv under den andra av två gudstjänster som varje söndag hålls i en av USA:s
största så kallade megakyrkor, med 18 000 besökare varje vecka. Den egna beteckningen ”icke-sekteristisk” känns inte helt rätt - för den som vuxit upp i frireligiösa trakter i Småland råder ingen tvekan om att detta är missionerande kristendom.

– Jag kommer inte ihåg någon av min fars uppbyggliga böner men vad jag minns är hans ödmjukhet inför en övernaturlig kraft, berättar Gene Appel, nytillträdd biträdande pastor efter 17 mycket framgångsrika år i Las Vegas, på ett ärligt, småpratigt och urskickligt sätt.

Annons
Annons
Annons