Annons
X
Annons
X

”Gubbtung” maktsfär har blivit bäst på jämställdhet

Industrivärden, med Helena Stjernholm som vd, har flest kvinnor på ledande positioner bland Sveriges största maktsfärer, fler än både Wallenberg och Stenbeck. Men trots en hedrande förstaplats finns inte en enda jämställd ledningsgrupp bland Industrivärdens innehav.

[object Object]
Industrivärdens vd Helena Stjernholm. Foto: Yvonne Åsell

Industrivärdensfären, med bolag som Handelsbanken, SCA och Sandvik, slår andra maktsfärer på fingrarna när det gäller jämställdhet i ledningsgrupper. Totalt sett har sfären 29 procent kvinnor i ledningsgrupperna. Det är 9 procent över det svenska snittet, enligt årets jämställdhetsrapport från Allbright. Samtidigt har inga av sfärens bolag en jämställd ledning, räknat som en ledning med minst 40 procent kvinnor i.

– Vi arbetar genom respektive innehavbolags styrelse för en ökad mångfald över tid. Jag kan inte uttala mig om enskilda företag, men det finns uppenbarligen mer att jobba vidare med, säger Industrivärdens vd Helena Stjernholm.

Hygien- och skogsbolaget SCA, ett av Industrivärdens största innehav, har efter skandaler med jakter och affärsflyg setts som ett bolag med en "gubbtung" kultur. Mer jämställda ledningar kan vara en garant mot sådana kulturer där alla kliar varandras ryggar, menar Amanda Lundeteg, vd för Allbright.

Annons
X

– Skandaler uppstår när alla heter Anders och är ekonomer från Handels. Lite hårddraget sitter alla och tänker med samma hjärna. Likartade grupper fattar fler snabba, ogenomtänkta beslut.

Klicka på grafiken för att se fördelningen i tre andra bolagssfärer.

Samtidigt säger Industrivärdens ledande position något om det allmänna läget när sfären ligger bäst till utan att ha ett enda portföljbolag med en jämställd ledning. Bland de fyra maktsfärer som SvD Näringsliv har gått igenom; Melker Schörling, Industrivärden, Investorsfären och Kinneviksfären, finns bara två jämställda ledningar bland de noterade kärninnehaven – Tele2 i Kinneviksfären och investmentbolaget Investors egen ledning.

Stenbecksägda Kinneviksfären kommer tvåa efter Industrivärden på 23 procent kvinnor i portföljens ledningsgrupper. Därmed är Kinnevik bättre än det svenska snittet trots att två kärninnehav noterade på Frankfurtbörsen helt saknar kvinnor i ledningsgruppen: Zalando och Rocket Internet. I ett mejl till SvD Näringsliv skriver vd Lorenzo Grabau att Kinnevik har en löpande dialog med andra ägare kring jämställdhetsfrågor.

Wallenbergsägda Investor ligger totalt på 20 procent kvinnor för sina kärninnehav. Kommunikationschef Stefan Stern pekar dock på att det ser bättre ut för portföljen med helägda bolag, även om inte heller den är jämställd.

– Där är snittet 36 procent kvinnor i ledningsgrupperna och även våra noterade innehav arbetar målmedvetet med dessa kompetensfrågor, säger han.

Maktsfärernas verkliga manliga bastion är Melker Schörling AB. Här är det fortfarande männen som leder bolagen – totalt sett har Melker Schörling bara 10 procent kvinnor i sina ledningsgrupper. I fyra av sfärens portföljbolag finns bara en kvinna i ledningen, och inget portföljbolag når upp till snittet på 20 procent.

– Det överraskar att Melker Schörling är så undermåliga. Samtidigt har Kinnevik tidigare haft en stark röst i Mia Brunell Livfors och Industrivärden har Helena Stjernholm som är tongivande. Cristina Stenbeck (före detta styrelseordförande i Kinnevik, reds anm) har inte varit lika aktiv i debatten men när hon uttalar sig är hon glasklar, säger Amanda Lundeteg på Allbright, och tillägger:

– I Investor och Melker Schörling saknas starka röster och här finns en koppling.

På Melker Schörling säger sig vd Ulrik Svensson vara missnöjd. Han avböjer en intervju men svarar via mejl:

– Vi är givetvis inte nöjda med detta och arbetar i styrelserna tillsammans med ledningarna för att förändra detta.

**Vad beror den låga andelen kvinnor på? **

– Vi är i verksamheter som traditionellt är mansdominerade.

Melker Schörlings kärninnehav utgörs bland annat av säkerhetsföretagen Securitas och Assa Abloy samt AAK som tillverkar vegetabiliska specialfetter. Men argumentet att branschvalet påverkar könsfördelningen ger Amanda Lundeteg inte mycket för.

– Nästan alla branscher är representerade på vår svarta lista över mansdominerande bolag. Sådana bolag finns i alla branscher, utom möjligtvis i fastighetsbranschen. Ursäkten klingar lite falskt.

Alla sfärer har också portföljbolag med ledningsgrupper där det bara finns en kvinna. Även här sticker dock Industrivärden ut något; Industrivärdens egen ledning har bara en kvinna, men i alla portföljbolag finns minst två.

Positionen som ensam kvinna i ledningsgruppen kallar Allbright för "gisslan-kvinnan".

– De här kvinnorna upplever att det svårt att få igenom sina förslag. Minst två personer behöver avvika från normen för att inte betraktas som en representant för sin grupp, oavsett om det handlar om kön eller etnicitet.

Statistiken är hämtad av SvD från Allbrightrapporten 2016. Allbrightrapportens siffror är inhämtade under december 2015 och januari 2016.

Annons

Industrivärdens vd Helena Stjernholm.

Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 5

Klicka på grafiken för att se fördelningen i tre andra bolagssfärer.

Bild 2 av 5
Bild 3 av 5
Bild 4 av 5
Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X