När hon blev 55 slutade Marie Göranzon att vara glad och trevlig och skratta mot män. ”Man når liksom en punkt när man sätter sig ner på sin bak och tänker att karlar får börja prata med en om de vill något.”
När hon blev 55 slutade Marie Göranzon att vara glad och trevlig och skratta mot män. ”Man når liksom en punkt när man sätter sig ner på sin bak och tänker att karlar får börja prata med en om de vill något.” Foto: Staffan Löwstedt

”Jag försökte lappa ihop alla trasiga manliga själar”

Efter 50 år på de största scenerna har Marie Göranzon sett det mesta. Och själv kvittrat kring de män som ”betett sig”. Nu tar hon bladet från munnen.

Publicerad

Marie Göranzon har precis tagit en smärtstillande tablett när jag ringer. Dramaten är i gungning, teaterkollektivet lider, men det hon akut behöver döva är känningarna efter en influensa. Hon ber att få svälja tabletten – och tackar sedan ja till att träffas.

Fortsättningen går i rasande fart. När vi möts en trappa upp på hotel Diplomat, i den enda avskilda soffhörna vi kan hitta, har styrelsen för nationalscenen några kvarter bort samlats. Tre dagar senare kommer beskedet att Eirik Stubø tvingats avgå.