”Gubbarna” har långt kvar till mästarklass

Under strecket
Publicerad
Annons

Än lever gubbarna. Efter veckor av vånda och svaga förberedelser fick svensk handboll skrämselhicka efter det snöpliga VM- nederlaget i tisdags mot Slovenien.
Plötsligt var det fel på allt och alla i det populäraste av svenska landslag. Fel på målvakterna, fel på försvarsspelet, fel på kontringarna, fel på kombinationerna, fel på taktiken, fel på publiken, fel på hallen, fel på organisationen, men värst av allt:
Den mest okränkbara ledarpersonen i svensk idrott under senare decennier, förbundskaptenen Bengt Bengan Johansson, mannen som alltid gjort rätt, ifrågasattes - för full orkester! Inte bara av spelare och massmedier - utan kanske främst av honom själv! Ytterst ovanligt, nästan sensationellt - ett slags offentlig egenavhyvling.
Uppenbarligen valde han rätt metod i det som nog var den mörkaste stunden i svensk landslagshandboll i modern tid.

Än är det mycket långt kvar till den final, som med åren blivit allmänhetens grundkrav när detta landslag framträder. Brasilien, som bör vara ett ganska lätt
byte för de svenska veteranerna, besegrades visserligen klart till slut, men först efter en mycket svag och nervös första halvlek.
Då påminde handbollsbrassarna stundtals om sina fotbollsbröder, med många eleganta lösningar och smarta tempoväxlingar. Och så hade man den suveräne Bruno Souza, om vilken de då tröga svenskarna egentligen aldrig fick något grepp.
Men en stark och intensiv inledning av den andra halvleken gav Sverige den trygghet som behövdes för att till sluta vinna med rejäla 29-21 över de allt tröttare motståndarna.
Därmed borde Sverige vara klart för nästa fas i den rätt komplicerade turneringsplanen. Det officiella minimålet för förbundskapten Johansson är att komma in bland de sju främsta för att därmed kvala in direkt till OS i Aten nästa år.
Det kan bli svårt nog. Den andra halvleken mot Brasilien var visserligen hyggligt stabil, men spelet var ingalunda mästerligt. Snarare maldes motståndarna ner av den överlägsna svenska rutinen och den systematiska envetenheten.

Annons
Annons
Annons