Gubbarna gör gummorna sjuka

Under strecket
Publicerad
Annons

Även män lever som bekant allt längre. Så också japanska män. Ett faktum som japanska kvinnor (hustrur) inte enbart ser med blida ögon. Att ha gubben hemma jämt och ständigt gör många sjuka, skriver tidningen Tempus (nr 44). Åkomman de drabbas av har experterna börjat kallas ”pensionerad make-syndromet”, RHS.

– Det var illa nog att behöva passa upp på honom efter arbetet. Att ha honom hemma hela tiden var mer än jag kunde uthärda, berättar 63-åriga Sakura Terakawa för Tempus.
Anledningen är att japanska män håller fast vid en gammaldags syn på hustrun som en tjänare, vilket gör att många äldre kvinnor ser den långa livslängden som en förbannelse och inte som en välsignelse. Många kvinnor väljer skilsmässa, trots att detta slår hårt mot deras ekonomi.
I Japan är detta ett hett ämne. Boklådorna är fulla av självhjälpsböcker, riktade till RHS-drabbade kvinnor. Men det finns också drygt 3 000 stödgrupper, vars uppgift är att ”omskola” pensionerade män till att bli mer självständiga och kommunikativa.

Annons
Annons
Annons