Annons
X
Annons
X

Gubbar och Gaga präglar musikhösten

Lady Gaga öppnar en musikhöst som till stor del domineras av äldre herrar och deras gitarrer. Anna von Hausswolff, First Aid Kit, Eva Dahlgren och Jennifer Lopez gör sitt bästa för att väga upp gubbtyngden.

Av Spektra, TT
Superstjärnan Lady Gaga inleder musikhösten med två konserter på Globen i Stockholm
Superstjärnan Lady Gaga inleder musikhösten med två konserter på Globen i Stockholm Foto: PAT ROQUE/AP/SCANPIX

Ska vi säga att hon stänger sommaren eller sparkar igång hösten? Sak samma. Den 30 augusti är Lady Gaga tillbaka i Sverige för den första av två kvällar i Globen i Stockholm.

Turnén startade i Sydkorea och i vanlig ordning har Lady Gaga skapat på rubriker på sin resa över klotet. Myndigheterna i Filippinernas huvudstad Manilla var på håret att dra in tillståndet för Gaga eftersom högljudda religiösa grupper protesterat mot hennes lättklädda och ”hädiska” show.

Samtidigt som Lady Gaga spelar på Globen intar de brittiska arenarockarna Coldplay Stockholms stadion. Även om sångaren Chris Martin har fem år kvar till 40 måste man kanske konstatera att spelningen blir startskottet för en ganska gubbtung svensk konserthöst. Leonard Cohen ska spela på Gamla Ullevi, Nickelback och Lionel Richie i Globen, Chris Isaak besöker våra tre storstäder och i oktober fyller Peter Jöback Scandinavium med hitlåtar från musikalvärlden.

Annons
X

Men det största svenska konsertspektaklet i höst blir Swedish House Mafias tre utsålda spelningar i nya Friends Arena i Solna, norr om Stockholm.

Dessutom ska de rutinerade herrarna Tomas Ledin och Ulf Lundell möta publiken under hösten. Ledin flyttar sin krogshow ”Showtime” från Göteborg till Cirkus i Stockholm och veteranen Lundell gör hela 21 konserter, från turnéstarten i Västerås den 26 oktober till finalen tre dagar före julafton.

Räcker det med gubbar? Tja, Kiss, Peter LeMarc och Bob Dylan släpper skivor också.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Betydligt yngre än det gänget är Anna von Hausswolff och systrarna i First Aid Kit. von Hausswolff påbörjar sin Sverigeturné i Skellefteå den 11 oktober och First Aid Kit gör tre konserter i Sverige med start den 28 samma månad. Något mer rutin har Eva Dahlgren som påbörjar sin turné i Åbo den 4 oktober. I november är det åter Globen som står i centrum när Jennifer Lopez kommer till Stockholm.

  Experterna tipsar om
  bästa konserterna

  Kristin Lundell, kulturjournalist:

  •Band of Horses - ”Mirage rocks”

  Inga skriver skäggiga flanellrocklåtar lika ursnygga som amerikanska Band of Horses. Den 19 september släpps äntligen deras fjärde album ”Mirage rock”. Den 9 november kommer dessutom Ben Bridwell och hans band till Stockholm för att spela på Hovet. Hösten 2012 kommer att tillhöra Band of Horses.

  •Beach House på Berns

  Hösten är full av måste-konserter: Yeasayer, Grizzly Bear, Spiritualized! Men frågan är om man inte kommer gräma sig mest av allt om man missar Beach House - denna så ljuvliga amerikanska popduo. Konserten på Debaser för några år sedan var drömsk, magisk och instrumenttjock på en och samma gång.

  •Neil Young berättar själv

  Visst har det skrivits böcker om Neil Young tidigare men det är med den kanadensiske sångarens egna ord som vi vill läsa om hans liv. Under hösten släpps Youngs självbiografi ”Waging heavy peace” - perfekt för mörka kvällar då man vill svepa in sig i rockhistorier, myter och aldrig avslöjade sanningar.

  Ametist Azordegan, programledare för ”En kärleksattack på svensk hiphop” i Sveriges Radio:

  •Tupacs dödsdag uppmärksammas – den 13 september markerar dödsdagen för en av hiphopens största profiler Tupac. Dagen uppmärksammas med minnesceremonin ”Last wordz - A tribute 2Pac” på Fryshuset i Stockholm. Dj:s, rappare, poeter, graffitimålare och dansare uttrycker vad Tupac har betytt för dem via liveframträdanden. På scen syns även kollektivet Outlawz som Tupac bildade 1995.

  •Chaka Khan till Sverige. Drottningen av funk, Chaka Khan, besöker Sverige. Hon har varit verksam i musikbranschen i fyra decennier och gett oss odödliga klassiker som ”I feel for you” och ”I'm every woman”. Hon samarbetat med stjärnor som Prince och inspirerat nya talanger som Kanye West. Chaka Khan uppträder på Hamburger Börs i Stockholm 16 oktober.

  •Ken Ring är tillbaka . Ken Ring är snart aktuell med nya albumet ”Akustiken”. Inför släppet får vi dokumentärserien ”Vägen till den rätta akustiken” som släpps i delar via Youtube. I serien får vi följa Kens arbete med albumet i hans hem och studio. Jag förväntar mig att få se inslag av allt det som personifierar Ken Ring, det politiskt inkorrekta, hans stora kärlek för sina barn och mycket... bus.

  Elin Unnes, rockjournalist som bloggar på PSL:

  •Graveyard tillbaka med ”Lights out”. Graveyard är fantastiska historierevisionister. De tar det bästa med 70-talet (flummig rock, hårda gitarrer, svettigt hår) och redigerar bort allt det där man helst vill glömma. I höst släpper de sin tredje skiva, ”Lights out”, vilket också innebär att de kommer att få hålla på med vad de tycker bäst om: jamma sig genom landet. ”Lights out” släpps den 24 oktober

  •Festivalen Arosian Black Mass – Arosian är en väldigt ambitiös liten hårdrocksmässa. Inte mässa som i båtmässa alltså, utan mässa som i religiös sammankomst. Det blir obskyrt, hårt, snabbt och intellektuellt när band som Saturnalia Temple och Ofermod, t-shirt-försäljare, fans och esoteriker möts i Västerås den här hösten. Arosian Black Mass hålls 23-24 november i Västerås

  •Electric Wizard spelar i Sverige. Minst en ex-medlem med fler ansiktstatueringar än skäggstrån (och ett rejält helskägg), i alla fall en blytung, kvinnlig gitarrist, en singel med titeln ”Legalise drugs and murder” samt en rejäl förkärlek till ockultism är egentligen allt ett bra rockband behöver. I höst tar Electric Wizard med sig allt det till Sverige och 27 oktober spelar de i Stockholm.

  TT SPEKTRA

  Annons
  Annons
  X

  Superstjärnan Lady Gaga inleder musikhösten med två konserter på Globen i Stockholm

  Foto: PAT ROQUE/AP/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X