Annons
X
Annons
X

Guantánamofångar kan få fristad i Sverige

Fångar som släpps fria från Guantánamolägret ska kunna erbjuas en fristad i Sverige. Det anser nu företrädare för tre av de borgerliga regeringspartierna.

Barack Obama har lovat att stänga det hårt kritiserade fånglägret Guantánamo på Kuba. I Sverige är avvecklingen efterlängtad.

– Fantastiskt, Guantánamo är en skamfläck för USA, säger Birgitta Ohlsson (fp), ledamot i utrikesutskottet.

Enligt Amnesty är ungefär 50 av de 250 personer som sitter i fånglägret friade från misstankar. Vart de ska ta vägen är oklart. Men nu öppnar ledande borgerliga politiker i utrikesutskottet för att Sverige, tillsammans med övriga EU, ska ta emot frisläppta fångar.

Annons
X

– Det är en självklarhet. Även om det är USA som har huvudansvaret, så har de europeiska länderna varit de starkaste kritikerna av Guantánamo, säger Birgitta Ohlsson.

Även Kerstin Lundgren (c) betonar att USA ”tveklöst” har huvudansvaret för Guantánamo.

– Men vi kan inte svära oss fria. Vi måste säkra att människor inte får ytterligare ett straff till följd av att man sänds tillbaka till tortyr, förföljelse och risk för livet.

Alf Svensson (kd) kallar Guantánamo ”en skam för en demokratisk stormakt”, och har engagerat sig i de oskyldiga uighurer som sitter i lägret. Frågan om de frigivna fångarna borde vara ”en bagatell att lösa inom EU”, anser han.

– Det är en så liten population det handlar om.

Moderaternas Henrik von Sydow tycker dock att frågan är för tidigt väckt:

– Det är viktigt att inte förbigå UNHCR (FN:s flyktingorgan). Innan de har en tydlig uppfattning är det svårt att ta ställning.

Men riksdagsledamoten Kalle Larsson (v) kräver att regeringen agerar snabbt.

– Det finns möjlighet enligt gällande utlänninglag att besluta om uppehållstillstånd för en viss grupp. Jag kommer att kontakta de borgerliga partierna som nu är positiva, och se om de vill göra gemensam sak.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X